Új bekezdés

DSC_0116

Az augusztus végi bodrogkeresztúri bevonótáborral elkezdődött a 2018/19-es tanév az Evangélikus Roma Szakkollégium számára. Az intézmény felvételi bizottsága itt hallgatta meg a jelentkezőket és döntött a szakkollégiumi tagságról, de ezzel párhuzamosan már közösségépítő programokat is szerveztünk. Alumnikkal, már végzett régi szakkolisokkal beszélgethettek kiscsoportokban az Evangélikus Betlehem Pihenőházban, illetve a „Játszani is engedd, szép komoly fiadat” mottó jegyében kreatív kézműves foglalkozások vezették le a felvételivel együtt járó stresszt…


Felvételi felhívásunkra ezúttal 36 jelentkezés érkezett, ami egyszerre volt örvendetes és kétségbeejtő! Érvek csatájában érlelődött meg a döntés a felvételi bizottságban, dőlt el a folytatás, a helyzetet azonban jól jellemzi, hogy öten hely hiányában nem nyertek felvételt. Ők várólistára kerültek, vagyis bármikor meghívást kaphatnak az ERSZK-ba, ha a sors úgy hozza.

A 2018/19-es tanévben szakkollégistáink közül 19-en a Nyíregyházi Egyetem hallgatói, 6-an a DE Egészségügyi Karán készülnek a jövőre, további két hallgató Debrecenben folytatja tanulmányait, 1-1 hallgató pedig az Óbudai Egyetem, illetve a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola diákja. Az ERSZK-ban szeptembertől 9 új hallgató van, s ugyancsak 9-en első évfolyamon tanulnak. Az újak között hárman is vannak turizmus-vendéglátás szakosok, hárman gazdaság és menedzsment-tanulmányokat folytatnak a Nyíregyházi Egyetemen, egy hallgató ugyanezt Debrecenben tanulja. Szeptembertől ismét van programozó informatikusunk, lett még egy mérnök, és még egy szülésznő szakos hallgatónk, továbbá készülnek az értelmiségi létre tanító, tanár, szociálpedagógus, sportszervező, diplomás ápoló, védőnő, egészségügyi szervező szakon.

Már a bevonótáborban találkozhattunk azokkal az amerikai önkéntesekkel, akik az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház Fiatal Felnőttek a Globális Misszióban (Young Adults in Global Mission – YAGM) programján keresztül a magyarországi, illetve szerbiai evangélikusok gyülekezeteiben és intézményeiben fognak szolgálni. Közös programunk után elváltak útjaink, de azóta megérkezett hozzánk az a két fiatal, akiknek Nyíregyházát jelölték ki a szolgálat helyszínéül: Tabby Sanderson és Tony Yang tölti velünk a tanévet és segít sok más mellett az angol nyelv elsajátításában.

Új bekezdés ez az Evangélikus Roma Szakkollégium rövid történetében, mert a korábbi EU-s projekt helyett egy más finanszírozási forma határozza meg a működésünket, vagyis lehetőségünk van az eddig felhalmozott tapasztalatok alapján úgy változtatni a képzési és közösségépítő formákon, hogy az jobban szolgálja a fiatalok szükségleteit, igényeit, fejlődését.

 

A rólunk szóló riport a Kossuth Rádió Jelenlét c. magazinjában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .