Tollfosztás a szakkoliban

Tollfosztás, de nem úgy! Bár, ha jobban belegondolunk, nincs is sok különbség: a fiatalok apró pihékre szedték szét a nagyobb darabokat, és az is érvényes, hogy kalákában végzett közös munka volt ez, miközben jól szórakoztak…

 

 

 

A Tollfosztás a Független Színház színdarabja, ami az előadásokkal, a filmmel és a workshopokkal már a sokadik fázisát éli. A mű jogvédő irodák által feldolgozott és feledésbe merült diszkriminációs eseteket mutat be, ezeken keresztül világít rá aktuális társadalmi problémákra. A hazai integráció állapotát az oktatás, lakhatás, foglalkoztatás és egészségügyi szempontokból vizsgálja. A Tollfosztás filmmel ezeket az eseteket és a felmerülő problémákat hozták el a szakkollégistákhoz és beszélgettek róluk tabuk nélkül. A Tollfosztás film lényegre törő stílusa miatt remek alapanyag a workshophoz, mivel olyan témákat tárgyal ki, amikről a diákok sokszor úgy érzik, hogy erről nem szabad beszélni, hiszen senki nem ad róla információkat nyíltan.

A workshop egyik fontos alapja, hogy a trénerek kortársak legyenek. Ők ugyanis beszélgetni jönnek és nem frontális előadást tartani. A diákok sokkal könnyebben lesznek őszinték egy olyan emberrel, akitől csak pár év választja el.

A workshop két alkalomból állt. Az Evangélikus Roma Szakkollégium diákjai november 30-án december 1-én találkoztak Balogh Viviennel és Szegedi Tamással, a Független Színház trénereivel. Az első alkalom az ismerkedésé volt, bár néhány szakkolissal már dolgoztak együtt a trénerek. Az állításos játékon keresztül kezdtek belemenni a kirekesztés és a megkülönböztetés témájába –utána összeszedték azokat a területeket, ahol hátrány érheti a magyar romákat. A film megtekintését beszélgetés követte.

A második alkalom fő eleme a kreatív munka volt. Itt a diákoknak, kis csoportokban kellett elkészíteni egy-egy kollázst vagy jelenetet. A szakkolisok a dramatikus megoldást részesítették előnyben. Kevés tér nyílt itt a fantáziának: velük megtörtént, átélt, diszkrimináló eseteket tártak egymás elé…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .