Tehetségnap a roma szakkollégiumban

„Nyugodtan hátradőlhet: nyugdíj gondját, gyermeke jövőjének finanszírozását, lakás előtakarékosságát megoldottuk” – hirdeti a támlára rögzített biztosítós reklám a padon összekucorodott hajléktalan mögött. Mocsár Zoltánnak ez a kedvence kiállított képei között, mert azt a feloldhatatlan ellentmondást ragadja meg, mely az emberek biztonság iránti vágya és a hajléktalanság között feszül.

„Nyugodtan hátradőlhet: nyugdíj gondját, gyermeke jövőjének finanszírozását, lakás előtakarékosságát megoldottuk” – hirdeti a támlára rögzített biztosítós reklám a padon összekucorodott hajléktalan mögött. Mocsár Zoltánnak ez a kedvence kiállított képei között, mert azt a feloldhatatlan ellentmondást ragadja meg, mely az emberek biztonság iránti vágya és a hajléktalanság között feszül. De erről mesél a többi fotó is, melyet az Evangélikus Roma Szakkollégium tagja készített a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat klienseiről a köztük végzett szakmai gyakorlat, majd az azt követő önkéntes munka során. A Nyíregyházi Főiskola szociálpedagógia szakos hallgatójának fényképeiből szerda este nyílt kiállítás az intézmény könyvtárában, az ERSZK Tehetségnapja keretében.
„Ne koholj rosszat embertársad ellen, aki gyanútlanul lakik melletted” – idézte köszöntőjében a napi igét Molnár Erzsébet lelkipásztor, az Evangélikus Roma Szakkollégium vezetője, rávilágítva, hogy az előítéletes gondolkodásról a Bibliának is van üzenete. Laborczi Géza, az intézmény Igazgató Tanácsának elnöke megnyitójában ezt azzal a kérdés-feltevéssel toldotta meg, vajon min múlik, hogy melyikünknek jut a fedélnélküliek sorsa… Keskeny mezsgyén járunk, olykor elég egy rossz döntés, hogy kisodródjunk az élet normális keretei közül. A kiállított képek között járva töredeznek előítéleteink – hangsúlyozta az Oltalom igazgató-lelkészeként is szolgáló, a hajléktalansággal kapcsolatban sok tapasztalatot gyűjtött Laborczi Géza, aki a jövőre nézve éleslátást kívánt az önkifejezés formáit kereső szakkollégistának.
A rendezvényen dr.Pornói Imre, a főiskola Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézetének tanszékvezetője Tehetségmentés Magyarországon az 1930-40-es években címmel tartott előadást. Ebben az időszakban 160-180 ezren kezdtek tanulmányokat a népiskolában, de csak 4-4,5 ezer diplomás végzett. Az 1941-ben hozott ösztöndíj rendelet bemutatását követően a 2006-ban elfogadott és 20 évre feladatokat megfogalmazó Nemzeti Tehetségprogramot, a Magyar Géniusz Program eredményeit ismertette Bodnárné dr. Kiss Katalin, a Nyíregyházi Főiskola Szociálpedagógiai Intézeti Tanszékének tanára.
Végül Mocsár Zoltán állt a közönség elé, hogy élőszóban is meséljen képeinek hőseiről, akik mind személyes ismerőseivé lettek az Oltalom Szeretetszolgálatnál végzett munkája során.
Az Evangélikus Roma Szakkollégium most először nyitott teret a tehetség bemutatása számára. Az intézmény vállalt küldetésének homlokterében ugyanis a hátrányok kiiktatása áll, annak érdekében, hogy a cigány fiatalok diplomát szerezzenek, értelmiségiként népük javát előmozdíthassák. A hátrányos helyzet és a tehetség azonban nem egymást kizáró fogalmak és a szakkollégium küldetésében utóbbinak is kellő figyelmet szánnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .