Tehetségnap a Nyíregyházi Főiskolán

Tehetségnapot tartott az Evangélikus Roma Szakkollégium 2014. november 26-án, a Nyíregyházi Főiskola Könyvtárának rendezvénytermében.
A roma hallgatók felsőoktatási előmenetelét, a hátrányos helyzet kiküszöbölését célul tűző oktatási műhelyben kezdettől fontosnak tartják, hogy a szakkollégistákat bekapcsolják a főiskolákon, egyetemeken folyó tudományos munkába.

A negyedik tanéve működő szakkollégiumban máris beérett ez a törekvés, a Debreceni Egyetem Orvos-Egészségügyi Centrum Egészségügyi Karán négyen tartottak előadást a közelmúltban megtartott tudományos diákköri konferencián saját kutatásaik alapján.
A szakkollégium rendezvényén most újabb diákok is megmutatkoztak. Horváth Ida, szociális munkás hallgató „A cigányok is zsidóznak, a zsidók is cigányoznak” címmel tartott előadást, arról a borsodi falvakban végzett előítélet-csökkentő munkáról, amelyben egyébként maga is részt vesz.
Jéri János szociális munka szakos hallgató a „Cigány holokauszthoz vezető út Nyíregyházán” című előadását mutatta be, míg Virág Ádám szociális gazdaság mesterképzésben tanuló diák a „Természetes védőháló Nyíregyházán” című kutatását adta elő.
Orgován Lilla, a Nyíregyházi Főiskola tanító szakos hallgatója most próbálkozott először a nyilvános szerepléssel: a tanítóvá válás nehézségeiről és szépségéről beszélt a Tehetségnap közönségének.
Arató Andrea, ugyancsak a DE Egészségügyi Kar szociális gazdaság mesterszakos hallgatója a Lutheránus Női Világkongresszusról számolt be, melyet októberben rendeztek Wittenbergben. 13 ország 16 résztvevője között egy szerb cigánylánnyal ketten képviselték Európát az angol nyelvű, egyhetes konferencián, ahol a képviselt országok sajátos helyzete mellett a női szerepek megismerése volt a téma.
Az Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatói a Nyíregyházi Főiskolán és a Debreceni Egyetem Nyíregyházán működő karán tanulnak, jellemzően nem tudósképzésben vesznek részt, hanem nagyon is gyakorlatorientált szakokon tanulnak, azzal az ambícióval, hogy jól képzett szakemberként a cigányság felemelkedésén, a romák integrációján dolgozzanak. Az azonban fontos, hogy a diákévek alatt a tudományos kutatásba is bepillantást nyernek.
http://www.evangelikus.hu/cikk/el%C5%91ad%C3%A1sokkal-bizony%C3%ADtottak-roma-szakkoll%C3%A9gium-di%C3%A1kjai

kep_1 szon4_ szon5_ szon6_ szon7_

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .