Tanévzáró a roma szakkollégiumban

Tanévzáró istentisztelettel és ünnepséggel búcsúztatta a 2015-16-os tanévet Nyíregyházán az Evangélikus Roma Szakkollégium pénteken. A Kertvárosi gyülekezet Bolyai téri központjában megtartott bensőséges együttléten Laborczi Géza, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, intézményünk igazgatótanácsának elnöke az eseményre választott ige alapján az egyetértés, a közösséget átható egység és békesség fontosságáról, az összetartozás öröméről beszélt. Molnár Erzsébet intézményvezető évértékelőjét követően hat kiváló szakkollégista részesült elismerésben és elbúcsúztattuk azt a négy végzős hallgatót, akik idén sikeres állam- vagy záróvizsgával befejezték felsőfokú tanulmányaikat.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA„Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!” Az alkalomra a Zsoltárok könyvéből (133:1) választott ige különös összefüggéseket asszociál, ha a romák integrációjáért, a kisebbség és többség között híd-szerepre szánt roma értelmiség felkészítéséért tevékenykedő szakkollégiumban értelmezik. Dávid bibliai történetének mai üzenete, hogy konfliktusokkal, széttöredezettséggel, bizalmatlansággal terhelt életünkben is megóv Isten erőtere. „Amit öt évvel ezelőtt elkezdtünk, az Isten erőterében van, így tud megmaradni.”- szögezte le Laborczi Géza.

DSC_0856
Az Evangélikus Roma Szakkollégium ötödik tanéve sok  kihívást hordozott, számolt be róla Molnár Erzsébet. A többi  történelmi egyházzal közösen működtetett Keresztény Roma  Szakkollégiumi Hálózat ifjúsága számára – mintegy kétszáz  résztvevővel – „Történelem, hagyomány, emlékezet” címmel  színvonalas országos konferenciát szerveztünk tavaly szeptemberben  Nyíregyházán. Kevéssel ezt követően RomaKultúra címmel  előadássorozatot indítottunk a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárral közösen, a nyolc előadásból álló sorozat jelentős akadémiai tudást közvetített a hazai cigányság irodalmi, nyelvi, zenei, filmművészeti értékeiből, szociológiai jellemzőiről az arra fogékony közönség számára. A külső kisugárzás erősítése mellett a havonta megszervezett hétvégi műhelymunka a 25 szakkollégista közösségi, közismereti és spirituális képzését szolgálta, az előadások, foglalkozások, tréningek, majd a kétnapos országjárás célja az volt, hogy átfogó ismeretet szerezzenek a romák felemelkedését szolgáló jó gyakorlatokból. Munkánk sikerességének elismerése, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma többször is a nyíregyházi helyszínt választotta fontos kormányzati döntések sajtótájékoztatója számára, Balog Zoltán miniszter októberben az ERSZK vendégeként jelentette be, hogy 200 milliárd forintos pályázati forrás nyílik meg szociális, társadalmi felzárkózási, család- és ifjúságügyi, köznevelési, felsőoktatási, egészségügyi és egyházi fejlesztési projektek finanszírozására decemberig.

Mint ismeretes, a  szakkollégium 25 tagja a nyíregyházi felsőoktatási intézmények hallgatója. Különböző évfolyamokon és szakokon tanulnak, van köztük leendő tanító, csecsemő és kisgyermekgondozó, védőnő, szülésznő, diplomás ápoló, mentőtiszt, ahogyan szociális munkás, mérnök, vagy épp anglisztika, képi ábrázolás szakon tanuló hallgató. A speciális intézmény célja, hogy szakterületükön kiváló teljesítményre legyenek képesek a tutori és mentori támogatás révén, a speciális képzési anyag pedig felvértezze őket azzal a többlettel, ami ahhoz kell, hogy saját közösségük integrációjának előmozdítói legyenek. A sokféle nehézség és hátrány kompenzálására a szakkollégium különböző szolgáltatásokkal igyekszik támogatni a hallgatók életpályáját, nagy hangsúlyt fektetünk a diplomához nélkülözhetetlen idegennyelv-képzésre, az ösztöndíj létbiztonságot ad a nehéz szociális körülmények közül érkező egyetemistáknak. Közben elvárás, hogy önkéntes munkát végezzenek a fiatalok, sok más alkalom mellett tavaly szeptemberben öt szakkollégista szolgált a Vöröskereszt kötelékében Röszkén, a menekültek humanitárius támogatása érdekében. Idén megérett a helyzet arra is, hogy Húsvét ünnepére egy passió-játék betanulásával készüljön a közösség, a helyi gyülekezeten kívül a tiszalöki és az egri börtönben nyílt alkalmuk missziói szolgálatra az előadással, kapcsolódva a Nemzetközi Romanap méltó megünnepléséhez is.

Tesszük mindezt sok bizonytalansággal terhelt közegben, amikor a célcsoport számára egyre nehezebb bejutni a felsőoktatásba, ezért komoly erőket mozgósítunk annak érdekében, hogy a környező középiskolákban, gimnáziumokban kis számban tanuló romák körében erősítsük a tanulás fontosságába vetett hitet, tápláljuk a fiatalabbak diplomaszerzési ambícióit. A késlekedő pályázati források okozta finanszírozási nehézségek áthidalásában a Magyarországi Evangélikus Egyház nyújt segítséget a szakkollégiumnak.

A 2015-16-os tanévben számos siker acélozta a szakkollégiumi közösség kitartását. A felsőoktatási tudományos műhelyekben elért sikerek – tudományos diákkori konferencián, esszéíró pályázaton elért helyezések – koronáját Virág Ádám, a Debreceni Egyetem mesterképzésben tanulója hallgatója hozta, aki a Kárpát-medencei magyar felsőoktatási intézmények számára meghirdetett versenyen, a szociális szövetkezetek működéséről szóló kutatásával első díjat nyert. Érnek, érlelődnek a nyelvvizsgák, az erőfeszítések legékesebb bizonyítéka azonban a diploma. Ilyenből egy tanító, egy védőnő, egy anglisztika szakos és egy csecsemő és kisgyermek-gondozó felsőfokú szakképzést dokumentáló bizonyítványt gyűjtöttek be a tanév végeztével.
Pénteken az ünnepséget kötetlen együttlét követte a bogrács körül, amikor elköszöntünk Sara Swensontól, az Alaszkából érkezett amerikai önkéntestől is.
Közben közzétettük a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium felvételi hirdetményét, az Olcsván megtartandó beavató táborban 27 szakkollégistát fogunk kiválasztani augusztus végén a 2016-17-es tanévre.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .