Tanév végi leltár

A szakkollégiumban még nem volt olyan, hogy ugyan azoknak a diákoknak a részvételével zártuk volna az évet, akikkel megnyitottuk. Nem hasonlítunk az oktatási rendszer többi szereplőjéhez, nálunk néha félévkor is végeznek hallgatók és a második szemeszterre is tartunk felvételit… A tradíciók azonban nálunk is hatnak: június 22-én meghitt együttléttel bezártuk a 2017/18-as tanévet.

A fotótárunk mappáin végig futva mintegy 60 programjuk, rendezvényük volt ebben a tanévben a szakkollégistáknak, olykor többnapos kirándulás keretében. Már tavaly augusztus végén indítottunk: Bodrogkeresztúron rendeztük az ún. bevonótábort. Ez részben a felvételit jelenti, másrészt pedig egyfajta ismerkedést, közösségszervezést, mert bár a szakkollégium derékhada stabilan velünk van tanulmányainak három – három és fél éve alatt, a természetes fluktuáció hozza az újakat. Ennek a hétvégének maradandó emléke, hogy befejeztük azt a videofilmet, mely később, a közös KRSZH tanévnyitón a jól végzett munka örömét hozta Miskolcon.

A saját tanévnyitónkat Tudástár című könyvsorozatunk 4. kötetének megjelenése és bemutatása tette különlegessé. Az ERSZK műhelyében folytatott tudományos kutatások eredményeként dr.Hüse Lajos és Molnár Erzsébet szerkesztésében a „Fiatal felnőttek iskolai és társadalmi inklúziójának támogatása” című tanulmánykötetet adtuk közre.

Elindult a szakkollégiumi rutin: hónapról-hónapra egy hétvége telt szakmai programunk megvalósításával. A műhelymunkák a három fő modul – közismereti, spirituális, roma-magyar identitás – tematikája szerint építkeztek. Ezek sorában olyan előadóink voltak, mint például Jónás Tímea, Aranypánt díjas osztályvezető főnővér a fővárosi Nyírő Gyula Kórházból, Káló Norbert, a Bhim Rao Egyesület tanodájának vezetője Szendrőládról, Kőszegi Edit filmrendező, Szuhay Péter néprajztudós, a hazai cigányság jeles kutatója… A szakmai műhelymunkák egyik alkalmát maguk a szakkollégisták saját kezdeményezésükre, öntevékenyen szervezték meg. Ebben a DE Egészségügyi Karán tanuló fiatalok remekeltek főleg – tanulmányaikkal összefüggő prezentációik élménygazdaggá tették a programot. Karácsonyra készülve budapesti tanulmányi kirándulásunkba fővárosi evangélikus intézmények és gyülekezetek meglátogatása mellett a Kugler Art Szalon különleges lakásszínházi produkciója szerepelt, az élményt felerősítette, hogy akkor már megvolt a Független Színház és a Badur Alapítvány támogatásával az emlékezetes Roma Hősök projektünk. Különleges találkozásokban is részünk volt: Bolba Márta, a józsefvárosi gyülekezet Bátorság az egyházért emlékéremmel kitüntetett, közéleti szerepvállalása miatt ismert lelkésze, Bencze Imre budavári evangélikus esperes valamint Fabiny Tamás, a MEE elnök-püspöke is szeretettel fordult felénk.
A tanév jelentős mozzanata volt Jézus szenvedéstörténetének, a Passiónak a bemutatása tavasszal. A szakkollégisták kezdeményezésére harmadszor újítottuk fel a darabot, s bár a Jézust megszemélyesítő Balázs Dávidra stabilan építhettük ügyünket, az egyéb szerepekben keményen megküzdöttünk saját elvárásainkért. Sok munka, rengeteg próba volt a záloga annak a felemelő élménynek, melyben a biharkeresztesi közösségi házban, majd Toldon, a kultúrházban, végül pedig a debreceni evangélikus templomban volt részünk. Már a tavaszi vizsgaidőszak réme ijesztgette a szakkollégistákat, amikor sor került az álláskeresési, munkaerőpiaci ismereteket adó HRom projektre, majd májusban Pécsett, a VII. Romológus Konferencián való részvétellel, a pécsi romológiai műhely munkájának tanulmányozásával és pécsi élményszerző barangolásokkal zártuk a szakmai műhelymunkák sorát.

Közben futott a másik projektünk: a Nemzeti Tehetség Program támogatásával vitaestek és kurzusok szerepeltek a programban, a tanév során többször is előfordult, hogy egy hónapban két hétvégére is lekötöttük a szakkollégisták idejét. Ám hét közben is sorjáztak az események!
Természetesen résztvevői voltunk annak az október 23-i megemlékezésnek, amely az 56-os fiatal roma mártír Dandos Gyula előtt tisztelgett. Ott voltunk a Hajléktalan Jézus szobránál, a katolikus társszékesegyház előtt. Ott voltunk az egyetemi nyílt napokon, igen gyakran az ibrányi tanodában, sőt, a Tanoda-olimpián is… A Göllesz Viktor Speciális Szakiskolában, a tiszavasvári Magiszter iskolában, az Élim Szeretetotthonban, az Emmaus otthonban, a görögszállási Biztos kezdet-gyerekház szülinapján, a vajdabokori gyülekezet aratási ünnepén, az ökumenikus imahét alkalmain, a Móricz Zsigmond Színház bérletes előadásain, a Messiás című rockoratórium nyíregyházi bemutatóján, a fővárosi StúdióK-ban… Tisztes helytállással, a dobogóról épp csak lecsúszva szerepeltünk a KRSZH-focikupán Hajdúdorogon. Jelen voltunk a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett konferencián, melyet megtisztelt a miniszterelnök is jelenlétével. Hallgatói fórumon fogadtuk az Emmi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárát, Dr.Horváth Zitát. Fiataljaink rendszeresen önkénteskedtek az ibrányi, baktalórántházi középiskolások között, közreműködtek a gimnazistáknak szervezett szakkollégiumi rendezvényeken, táborokban. Számon tartjuk fiataljainknak a Snétberger Központban végzett tehetség-gondozó szolgálatát (Varga Ákos, Beri Károly).

Külön ajándékként fogadtuk szakkollégistáink egyéni sikereit. Túró Vanda első lett a hadúböszörményi Lippai Balázs Roma Szakkollégium országos mesemondó versenyén, Balogh Roland sikeresen veszi a televíziós X-Faktor tehetségkutató selejtezőit, bízunk énekes karrierjének sikeres indításában… Kiragyog Kovács Richárd ökölvívó teljesítménye! A Nyíregyházi Egyetemen testnevelés-történelem szakos tanárnak készülő máriapócsi fiatalember súlycsoportjában legyőzve a korábbi címvédőt országos bajnok lett, Magyar Sportcsillagok-ösztöndíjas. Tavaly letette névjegyét a hamburgi világbajnokságon nemzeti színekben, ebben a szezonban is kiválóan szerepelt a nemzetközi tornákon, többször is a legfényesebben csillogó éremmel tért haza. Az intézmény és a megyeszékhely által is elismert, a tokiói olimpiát célzó sportolóra szakkollégiumunk is okkal lehet büszke, hisz a kemény edzések és a tanulás mellett aktív jelenlétet vállal az ERSZK-ban, mi pedig lehetőségeink szerint támogatjuk céljaiban.
Két friss jogosítvány, két lovári felsőfokú ( Balázs Dávid és Rézműves Norbert) valamint egy-egy angol középfokú komplex (Balogh Jennifer) és német (Orgován Vivien) nyelvvizsga jelzi a törekvést, igyekezetet a jövőbe mutató befektetésekbe, s tudunk a készülődő tudományos diákköri kutatások ambícióiról, melyek a jövő tanévben érnek majd be. Kiváló személyiségek érnek-érlelődnek műhelyünkben, a szociálpedagógiát tanuló Lakatos István, a diplomás ápolónak készülő Lakatos Magdolna zenei szolgálata, Mursa Zsolt hozzáértése mind kell ahhoz, hogy közösségünk fejlődni tudjon, büszkék vagyunk rájuk, ahogy frissen végzett diplomásunkra, a szülésznő Varga Dórára is.
Dolgos, eseményekben, élményekben gazdag tanévet zártunk a kertvárosi gyülekezet Bolyai téri központjában, ahol elbúcsúztunk amerikai önkéntesünktől Steven Rysromtól is. Az alkalmat különlegessé tette, hogy Hajdu Zsolt vezetésével az ibrányi Iránytű tanoda kisdiákjai leptek meg bennünket műsorukkal és ajándékaikkal.

Hála és köszönet! Soli Deo gloria.

 

Tanévünkről szóló riport a Kossuth Rádió Jelenlét című műsorában 2018. június 09-én hangzott el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .