Táboraink középiskolásoknak

Az érettségire készülő középiskolások mentorálása nagy hangsúlyt kap tevékenységünkben: meglátásunk szerint a mind szigorúbb felsőoktatási felvételi követelmények és egyéb társadalmi folyamatok miatt több segítségre van szükségük a hátrányos helyzetű fiataloknak, hogy valódi esélyük legyen a társadalmi mobilitásra, a továbbtanulásra.

A projektvezető, Oláh Róbert személyes elköteleződése is benne van, hogy módszeres munkával igyekszünk már a gimnáziumi, szakgimnáziumi évek alsóbb évfolyamaiban felkutatni azokat a fiatalokat, akiknek képességei, személyiségjegyei és ambíciói reális alapot adnak a távlatos gondolkodásra. A középfokú intézményekben folyó érettségi előkészítőkről, korrepetálásokról, közös tanulásokról beszámoltunk már honlapunkon itt és itt.

Ebben a programunkban azonban rendszeresen szervezünk ún. bennalvós hétvégéket is, amolyan mini-táborokat, amikor néhány napra Nyíregyházán, általában a Luther Márton Evangélikus Kollégiumban látjuk vendégül az iskolásokat, hogy kinyissuk a világot előttük, erőteljesebben motiváljuk őket arra, hogy a tanulás révén tervezzenek jobb életet felnőttkorukra.

A 2017/18-as tanévben két ilyen alkalmat szerveztünk.

Februárban az ibrányi és baktalórántházi középiskolából, valamint a tiszavasvári Magiszter alapítványi iskola tanodájából fogadtunk vendégeket. Utóbbiaknak még az érettségi is csak távlati terv lehet, azonban a jó tanulmányi eredmény ehhez is nélkülözhetetlen. A tanulási motivációk megerősítése ebben a korban még több reménnyel kecsegtet – az pedig már az előadók gondja volt, hogyan hidalják át foglalkozásaik megtervezésénél az életkori különbségeket. Biztosra mentünk: dr.Bojti István belgyógyász főorvos terapeuta, Dr.Jenei Teréz intézetvezető főiskolai tanár és dr.Kiss Ferenc főiskolai tanár, a Környezettan Intézeti Tanszék vezetője kézben tartotta hallgatósága figyelmét, mikor az oktatás és a tantárgyak rendszerétől, kötelmeitől elvonatkoztatva boncolgatta a világ nagy összefüggéseit, az életünket mozgató erőket.

A programban a város felfedezése is szerepelt, könyvtár- és múzeumlátogatással. A Móricz Zsigmond megyei-városi könyvtárban a Gutenberg-galaxis kitárásával Pivnyikné Filep Anita tett csodát, adott kulcsot egy másfajta világszemlélethez, hisz a könyvtár-használati ismeretek nélkülözhetetlenek a tudomány meghódításához. A Jósa András Múzeumban Román Zoltánnétól azt tanulhatták meg a XXI. század gyermekei, akiknek hétköznapjait a világ határtalansága és saját bezártságuk egyszerre nyomasztja, hogy a múlt megismerése nélkül esélytelen a jövő. A hétvégének tevékeny szervezője volt Oláh Róberten kívül nyugdíjas munkatársunk, de a ma is mentorként aktív Deme Dóra, a szakkollégisták közül Varga Márk, valamint Serbán Tihamér. (Ők két éve még baktalórántházi gimnazistaként kerültek a látókörünkbe, pl. a mostanihoz hasonló hétvégén is részt vettek, a két mérnök-jelölt közül Márk azóta szakkollégistánk, Tihamért szakválasztása az Óbudai Egyetemre repítette, tehát a RefoRom tagja, ám amikor csak teheti, önkéntesként kapcsolódik be a munkánkba.) A végzős évfolyamon tanuló, továbbtanulást tervező gimnazisták ezen a februári hétvégén a Felvi.hu-n a jelentkezésüket is véglegesítették – ehhez Oláh Róbert mindenkinek személyre szóló segítséget nyújtott.

Június elején a baktalórántháziakon kívül a nagykállói Kállay Rudolf Szakközépiskola csoportja kapcsolódott be a középiskolás hétvégébe. Ezúttal a már diplomát szerzett alumnikkal, illetve a most egyetemi tanulmányokat folytató szakkollégistákkal való találkozásra helyeződött a hangsúly. A hétvége programjába bekapcsolódott Uhrin Klára (tanár), Horváth Ida, Gál András és Jéri János (szociális munkás), de különös módon itt említhetjük Oláh Róbert projektvezetőt is, aki közgazdász-hallgatóként volt szakkollégista… A maiak közül Lakatos Magdolna (diplomás ápoló) és Túró Vanda (védőnő) beszélgetett a középiskolásokkal. Vendégünk volt Sztojka Attila, az Emmi TFFA főosztályvezetője valamint Fehér György, a Jezsuita Roma Szakkollégium egykori tagja. Dr.Hüse Lajos szociológus, pszichológus, főiskolai docens foglalkozását követően a városnézés ezúttal sem maradt ki, ezúttal is  múzeumlátogatással. A program végén a sóstói kalandparkban tett kirándulástól azt vártuk, hogy a fiatalok izgalmas élmények közepette ismerjenek rá saját akaraterejük és teljesítőképességük hatalmára…

Ezen a hétvégén megélhettük, hogy a középiskolai tanárok is kíváncsiak arra, mi történik tanítványaikkal nálunk, nagy öröm volt jelenlétük a hétvégi programon. A nagykállói szakközépiskola tanárai olyan impulzusokat kaptak a Túró Vandával folytatott beszélgetés során, hogy felvették a kapcsolatot a DE Egészségügyi Karával saját képzési programjuk kiteljesítése érdekében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .