Szakmai műhelymunka: november

Rendhagyó módon alakult a soron következő, havi rendes tematikus hétvége. A történet még a tanévnyitó alkalomra nyúlik vissza, amikor szalonnasütés közben néhány szakkollégista ötletrohamot kapott: milyen jó lenne, ha szabad kezet kaphatnának egy-egy tematikus hétvége programjának kitalálásában! Több se kellett, mint kimondani az óhajt, Molnár Erzsébet intézményvezető az első adandó alkalmat a szakkollégistákra bízta. Ez nem lehetett hamarabb, mint november, tekintve, hogy szeptember 29-én, a nyársalás idején már egyeztettünk, sőt szerződtünk az október 13-14-i partnereinkkel. Egyebek mellett ezt az előrelátást, a szervezés apró fortélyait gondoltuk megtanítani a szakkollégistákkal, mikor átengedtük a novemberi tematikus műhelymunka előkészítését a hallgatóknak… Tompította a kockázatot, hogy a pénteki nap már sínen volt a Független Színház work-shopjával és tréningjével (ezt még júliusban egyeztetnünk kellett, beszámolónkat lásd külön! ) A program egyetlen napja, a szombat jelentette a leckét, melyet a szakkollégisták – némi stressz árán – kiválóan oldottak meg!

 

Az EFOP-projekt kötött elemeinek, a pénzügyi, finanszírozási szabályok pontos betartásának megértetése is kihívás volt, de emellett még a demokráciát is igyekeztünk érvényre juttatni – legyen minél teljesebb egyetértés a programról! -, ám a naptár könyörtelenül kijelölte a lehetőségeket: november 18-át meg kellett tölteni tartalommal! A helyzetet súlyosbította, hogy a teljes felhatalmazással bíró diákvezető, Varga Ákos épp a Snétberger Zenei Tehetségközpontban, a távoli Felsőőrsön teljesítette a gyakorlatnak is betudott megtisztelő felkérést, hogy a helyettesítésére felkért Balázs Dávidnak korlátozott lehetőségei között gúzsba kötve kelljen táncolni! Az egyeztetés nehézségein átlendülve, végül rendkívül tartalmas, színvonalas programot állítottak össze maguknak az Evangélikus Roma Szakkollégium tagjai.

A középiskolai mentor-program résztvevői is bekapcsolódtak ezúttal az ERSZK soron következő szakmai műhelymunkájába, így programjainkon a továbbtanulásra készülő baktalórántházi középiskolások is ott voltak.

Szombat délelőtt dr. Riczu Zoltánt, a Nyíregyházi Egyetem tanárát hívták meg a hallgatók, azzal a kéréssel, hogy a holokauszt megismertetésében és megértésében segítse a szakkollégistákat, kitekintve a porrajmosra, a nácik roma népirtására, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye drámai veszteségeire is. Az előadás megérlelte, megfogalmazta az igényt: jó lenne ismét tanulmányi látogatást szervezni Auschwitzba, hiszen a 2014-ben tett látogatás óta lényegében kicserélődött a szakkollégisták köre. Az előadásra az egyetemen található termünkben került sor, majd a Luther Márton Evangélikus Kollégiumban folytattuk a programot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Délután a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának különböző szakjain tanuló szakkollégistáink tartottak előadásokat. A családtervezés margójára – összefoglaló címmel megtartott prezentációk olyan közhasznú ismeretanyagot tártak elénk, melyek valóban minden fiatal értelmiségi számára megkérdőjelezhetetlenül fontosak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Túró Vanda harmadéves, védőnő szakos hallgató a családtervezésről, a gyermekvárás viszontagságairól, a lehetséges kockázatokról tartott ismeretterjesztő előadást gazdagon illusztrálva, különös hangsúlyt helyezve a közös felelősségvállalásra, a párkapcsolati harmóniára. Az Egészségügyi Kar támogatását élvezve – külön köszönet Nagy Józsefné tanárnőnek – lehetőségünk nyílt közvetlen benyomásokat szerezni a demonstrációs babák révén, milyen kockázatokkal és következményekkel kell számolniuk az alkohol- és drogfüggő kismamáknak terhességük során. Szívszaggató volt hallgatni, az anyaméhben drogfüggővé lett újszülött sírását, tapasztalni a baba remegését! Vidámabb perceket okozott a terhes-pocakok felpróbálása, és különösen nagy élményt szereztek és sikert arattak a fiúk, akik egyáltalán nem véletlenül kapták a feladatot, vegyenek fel a földről ezt-azt, amit Vanda jó érzékkel ejtett el éppen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Megyesi Judith szülésznő szakos hallgató a fogantatás, a várandósság élettani folyamataiba és a születés rejtelmeibe, a különböző szülési alternatívákba, illetve az abortusz realitásába vezette be a hallgatókat. A természet-közeli szülési módok után az abortuszt illusztráló videóknál fogyatkozott a hallgatóság: akik úgy érzeték, hogy a naturális részletek nélkül is meggyőződtek annak elfogadhatatlanságáról, diszkréten elhagyták a termet.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aztán ismét az életért való küzdelem került a középpontba: Horváth Péter végzős mentőtiszt-hallgató és Lakatos Magdolna, 2. éves diplomás ápoló szakos hallgató az újraélesztést tanította a szakkollégistáknak. Az elméleti bevezetést követően – megint csak az Egészségügyi Karnak mondunk köszönetet a lehetőségért – egy demonstrációs babán tanulhattuk meg a szabályos mozdulatokat, a befúvás technikáját, az elsősegélynyújtásban oly fontos és jelentőségteljes stabil oldalfekvés kivitelezését. A vállalkozó kedvűek sorra próbát tehettek, az előadó szakkollégisták pedig szakavatott segítséget nyújtottak a szabályos gyakorlat elsajátításában. Sajnálatosan elrepült az idő, ezért a csecsemők ellátásával kapcsolatban csak az idegen testek eltávolítása technikájának megismerésére nyílt lehetőség.
Rendkívül jó hangulatú, sok ismeretet megosztó, színvonalas szakmai programot állítottak össze a DE Egészségügyi Karán tanuló szakkollégisták, elismerés, gratuláció és köszönet illeti őket a lelkiismeretes felkészülésért, a kiváló és magabiztos előadásokért. A napnak azonban itt nem volt vége!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A vacsorát követően újabb kanyart vett a program, mert a roma kultúrával kapcsolatos ismeretek elmélyítése következett. Balogh Roland, 2. éves tanító szakos hallgató vezetett be bennünket a cigányság hagyományainak rejtelmeibe, a cigánytánc jellegzetességeibe. Videóval színesített előadását követően pedig cigány-táncházzal folytattuk. A Nyírség Táncegyüttes kiváló táncosai, Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel, a Biriből érkezett Terne Cserhája zenekarral kiegészítve gondoskodott arról, hogy a szakkollégisták közül még azok is fejlődjenek tánctudásukban, akik egyébként más közösségben tanítani képesek a cigánytáncot… Csak azt sajnáltuk, hogy ekkorra már megfogyatkoztunk: a sokféle elfoglaltság és sokirányú hallgatói kötelezettség olykor elvonja a szakkollégisták aktivitását a még oly fontos és élvezetes programjainktól is…
Izgalmas, tartalmas és tanulságos szakmai műhelymunka volt a novemberi. Igyekszünk érvényesíteni a tapasztalatokat, megvalósítani a menet közben született felismeréseket és újabb tanulási lehetőségekhez juttatni a szakkollégistákat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .