Somnakaj és Romani Design

Csodás programmá kerekedett a novemberi szakmai műhelymunka!

A Somnakaj című gypsy musicalt 2014 tavaszán mutatták be a Művészetek Palotájában. Olyan művészek jegyzik, mint íróként Müller Péter Sziámi, zeneszerzőként Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus. A szereposztásban magasan jegyzett előadók, mint a címszerepben Trokán Anna, nagynénjeként az édesanyja, Papadimitriu Athina, Doktornőként Falusi Mariann, Béla bácsiként Szakcsi Lakatos Béla, Gojmaként, Somnakaj apjaként Kovács Antalt, Sanyi tata bőrébe bújva Balogh Lajost, Lajoskaként Kathy Horváth Lajost láthatjuk. Misike kilétének azonban nem sikerült a nyomára bukkannunk, csak az biztos, hogy nem az eredeti szereposztásban kiírt Oláh Gergőhöz volt szerencsénk, amikor a novemberi szakmai műhelymunka keretében jegyet váltottunk a Nemzeti Színházba.

Nyomon követve a kulturális élet híreit, a 2015-ben országos turnéra indult, majd számos fővárosi színház színpada után most a Nemzetibe hazaért előadásért csak egyszer kellett sóhajtaniuk a szakkollégistáknak. Amint elhangzott a kérés – szeretnék látni a Somnakajt –, máris beütemeztük, tudva, már nem sokáig tartják színen. Hisz korábban ilyeneket lehetett olvasni az Alsószentléleken játszódó, mai történetet mesélő darabról:
a Somnakaj az utóbbi évek egyik legfontosabb, leginkább magával ragadó előadása”– „Páratlanul gazdag zenei világ, libabőrző előadásmód, elképesztő ösztönös tehetségek, és rutinos vérprofik…” (Index) „a kórus olyan fájdalmas szépséggel énekel, hogy az ember hátán futkos a hideg” „Egy nép lelke, hite, lendülete, bánata, és nagyot akarása jelenik meg ebben a produkcióban.” – (Népszava)

Nos, e mondatok igazságáról magunk is meggyőződhettünk, páratlan élmény volt az előadás. Ennyi élmény – no meg előtte a Művészetek Palotájában tett séta – épp elég is volt a budapesti kirándulás első napjára. Ennek nem mond ellent, hogy miután elfoglaltuk szállásunkat az Evangélikus Középiskolai Kollégiumban a Rózsák terén, és elfogyasztottuk kései vacsoránkat, a fiatalok még nyakukba vették a várost, a fővárosi éjszakát…

Szombatra feszes programot terveztünk: elsőként az Evangélikus Hittudományi Egyetemre látogattunk. Nem csak azért, mert a romológiát tanuló teológus-hallgatók már jártak nálunk pár éve, hanem hogy szakkollégistáink megismerkedhessenek az evangélikus lelkész-képzés műhelyével, az ott tanuló fiatalok helyzetével, körülményeivel. A dolgok logikája szerint egyébként ők épp hazautaztak, Réz-Nagy Zoltán egyetemi lelkész kalauzolta a szakkollégistákat a díszteremtől a teológus-otthonig, megcsodálva az intézmény udvarán őrt álló monumentális Luther-szobrot is.

Innen a Terror Háza Múzeumba vitt a buszunk, és még jó, hogy nem abban a lelki- és kedély-állapotban indultunk haza, ahogy kijöttünk az Andrássy útra. A nyilas és kommunista terror áldozatainak emléket állító, egyébként nagyon látványos és korszerű múzeumot magunk mögött hagyva a kirándulás következő célpontja a Romani Divat Stúdió volt.

Varga Erika életműve is a régóta vonzó programok sorában várt a megvalósításra. Az egyszerre tradicionális és trendi Romani Desing káprázatos világot tárt elénk, színpompás, pazar és varázslatos világot. Okos szervezéssel gondoskodtak vendéglátóink arról, hogy mindenki hozzáférjen a lényeghez az egyébként tágas, de egyszerre 36 látogató számára mégis szűkös térben. Négy részre osztották csoportunkat. Míg egyesek ebédeltek, mások a legújabb Romani-modellek darabjai között keresték a személyiségükhöz illőt, vagy épp Varga Erikával folytattak elmélyült beszélgetést önazonosságról, önmegvalósításról, életcélról, a Romani filozófiájáról. Szép sorban mindenki eljutott a varrodába is, ahol szakavatott irányítással Romani-stílusban saját kezűleg alkothatott magának, vagy ajándékba örök emléket.

Az albumért köszönet Cozma Adriánnak és Mursa Zsoltnak – új látásmódjuk és hozzáértésük jól nyomon követhető a képeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .