Összefoglaló a szakkollégium második tanévnyitójáról

Megtartotta ünnepélyes tanévnyitóját az Evangélikus Roma Szakkollégium hétfőn Nyíregyházán, ezzel megkezdődött a második tanév a speciális oktatási műhelyben.


„Jöjjetek énhozzám mindnyájan…”

Tanévnyitó a roma szakkollégiumban

2tanévnyMegtartotta ünnepélyes tanévnyitóját az Evangélikus Roma Szakkollégium hétfőn Nyíregyházán, ezzel megkezdődött a második tanév a speciális oktatási műhelyben. A roma szakkollégiumba azt követően felvételiztek a fiatalok, hogy már bejutottak a Nyíregyházi Főiskola vagy a Debreceni Egyetem szabolcsi megyeszékhelyen működő Egészségügyi Karának valamelyik szakjára. Tanárok, tanítók, szociális munkások, szülésznők, védőnők, informatikusok, esetleg agrármérnökök lesznek a végzés után, egyházunk egyik legújabb intézménye pedig – mely a többi történelmi egyházzal közösen megalapított Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tagja – abban igyekszik támogatni őket, hogy majdan képesek legyenek a többségi és kisebbségi társadalom közti megbékélés érdekében munkálkodni. A roma szakkollégiumba felvételt nyert 20 hátrányos helyzetű hallgató fizet kollégiumi díjat, de teljesítményétől és helyzetétől függően tanulmányi és szociális ösztöndíjban is részesülhet. A tőlük előnyösebb helyzetű hallgatókhoz képest azonban nagyobb erőfeszítéseket várnak el tőlük: nem csak szociokulturális hátrányaikat kell ledolgozniuk, de a szakkollégium spirituális, kulturális és közismereti moduljának foglalkozásain további teljesítményre ösztönzik őket tanáraik és mentoraik. Ebbe sok más mellett a vallás és bibliaismeret, közigazgatási és szociális alapismeretek épp úgy beletartoznak, mint a hazai cigányság múltjának és jelenének alapos megismerése, s bármily különös, a szakkollégisták számára ez az egyik legizgalmasabb. Mert noha érettségit szereztek, a többi magyarországi fiatalhoz hasonlóan ők sem tudnak semmit a legnagyobb hazai kisebbről néhány még élő népszokáson, hagyományon kívül, amibe beleszülettek.
A tanévnyitó ünnepi istentiszteleten Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke a pályaválasztás apropóján a hivatás és a küldetés mibenlétéről beszélt a fiataloknak, majd pedig Krisztusnak a szegények közti munkájáról szólva felmutatta Dilinkó Gábor roma festőművész alkotását, hirdetve az igét: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan…” /mt 11,28a/. Az igehirdetést követően a roma szakkollégistákkal együtt énekelte az ünneplő sokaság a Cigány Himnuszt az utolsó versig: Isten, könyörülj meg nékünk, / ne szenvedjen tovább népünk! / Megáldottál, megváltottál, / Országodba befogadtál.
Az ezt követő igazgatótanácsi ülésen Sass Gyula Levente, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy bár a Jóisten nem teremtett egyformának bennünket, de egyenlőnek mindenképp.Tukacsné dr. Károlyi Margit, a Nyíregyházi Főiskola rektorhelyettese pedig azt hangsúlyozta, hogy a szakkollégiumnak helyet adó intézmény 15-20 éve tudatosan foglalkozik a roma kérdéssel, törekszik a maga eszközeivel az esélyegyenlőség megteremtésére, ezért kifejezett öröm volt, hogy befogadhatta az Evangélikus Egyház roma szakkollégiumát. Mint Laborczi Géza, lelkész, a szakkollégium igazgató tanácsának elnöke emlékeztetett rá, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat többi négy tagja külön épületben, független intézményként működik, a nyíregyházi az egyetlen, mely egy meglévő felsőoktatási intézmény infrastruktúráját használhatja. S mint rámutatott, a konfliktusok világában itt azt tudják demonstrálni, hogy a szembenállás nem szükségszerű.
Veszprémi Erzsébet

(Megjelent Az Evangélikus Élet című hetilapban.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .