Ökumené a szabadság jegyében

Korábbi szokásainknak megfelelően idén is bekapcsolódtunk az Ökumenikus Imahét nyíregyháza-kertvárosi eseményeibe. Noha a január a megmérettetés hónapja a felsőoktatásban, a vizsgaidőszak meghatározza a szakkollégisták időbeosztását, volt rá figyelmünk, hogy szolgálatunkkal hozzátegyünk az imahét üzenetéhez.


Január utolsó hetében a Krisztus-hívők egységéért, az Egyházak Világtanácsának szervezésében 1968 óta évente megtartott sorozat idei témáját a Karib-térség keresztényei határozták meg. A Karib-térségben mély nyomott hagyott a gyarmatosítás időszaka, amikor megpróbálták megfosztani őket önazonosságuktól, emberi méltóságuktól, szabadságuktól és önmeghatározásuktól.


„A Karib-térségben élők jól tudják, hogy mit jelent az elnyomás, kizsákmányolás, megalázás. Azonban azt is tudják, hogy az Isten a reménytelen helyzetben mindig tud annyi erőt adni, hogy a rájuk nehezedő terhet el tudják viselni. Ahogy a Karib-térségben az emberek érzik a reményt, amely bátorságot adott nekik a nehéz helyzetekben, ugyanúgy mi is, itt Európában érezzük meg azt a közös reményt, amelynek tanúiként munkálkodhatunk, hogy a térség minden népének, de legfőképpen a legsebezhetőbbeknek és legelhagyatottabbaknak segítsünk.” – írta a magyarországi eseménysor ajánlásában Dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke.


Ennek szellemében hirdette az igét a kertvárosi gyülekezet Bolyai téri központjában Seregély István, római katolikus érsek is az imahét csütörtöki alkalmán: Nem számítva ellenszolgáltatásra, teszem a mások javára, ami tőlem telik. Hosszú és áldásos életének sok-sok tapasztalatát sűrítette prédikációjába, melynek legfontosabb üzenete volt, hogy önmagukat alakítsuk, formáljuk úgy, hogy szabaduljunk meg az önzéstől.


Az ökumenikus istentiszteleten az evangélikusokon kívül ezúttal is református, római és görög katolikus lelkészek, papok működtek közre. Az Evangélikus Roma Szakkollégium képviseletében Balogh Roland, Lakatos István és Lakatos Magdolna működött közre zenés szolgálattal, a gyülekezet soraiban pedig több ERSZK-s is feltűnt.

     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .