Kaméleonlány

Négy szakkollégistánkat invitálta május 23-i ősbemutatójára a Független Színház művészeti igazgatója, Balogh Rodrigó a fővárosi Stúdió K-ba. Balázs Bianka, Czifra Barbara, Lazók Szabina és Túró Vanda „szerzőtársként”, de minimum ötletadóként volt érintettje az előadásnak… A Kaméleonlány bemutatója örök élményt nyújtott.


A Roma hősök workshop-sorozat tavaly novemberben ért el hozzánk, az Evangélikus Roma Szakkolléiumba. A program során Dömök Edina és Balogh Vivien irányításával került új megvilágításba, ki a hős, mi a hősies. A fiatalok csoportmunkában csodás történeteket raktak össze: ki autentikus mesében, ki novellában, ki telefonnal rögzített videóban örökítette meg gondolatait.
Mint megtudtuk, szerte az országban sok hasonló workshopot bonyolított a Független Színház a Badur Alapítvány támogatásával. Összesen 202-en, valamint Gentben (Belgium) élő fiatalok osztottak meg a trénerekkel „Én hősöm”, „Én hőstettem” témákban személyes történeteket. Ezekből a mozaikokból Illés Márton írt színdarabot, amit Szegedi Tamás rendezett és Lovas Emília adott elő. Az előadás a Belga Nagykövetség-Flamand Képviselet támogatásával valósult meg.
A Stúdió K családias, meghitt színházi terében, zsúfolt nézőtér előtt robbant elénk Lovas Emília. Percek alatt magához szelídítette közönségét, aztán nem is eresztette el egy pillanatra sem figyelmünket. Humorral fűszerezett monológja egy olyan fiatal lány sorsát varázsolta elénk, aki bizonyosan itt él valahol köztünk a mai Magyarországon, sőt dilemmáival, problémáival, választási kényszereivel nagyon nincs egyedül… A Kaméleonlány sok katartikus pillanatot szerzett, és nem csak azok számítottak annak, amikor konkrétan az ERSZK-s lányok mondataira, vagy történet-szilánkjaira, motívumaira ismertünk rá…
A nyíregyházi egyetemeken egészségügyi, illetve pedagógiai pályára készülő szakkollégistáknak különös élmény volt megtapasztalni, hogyan „működik” a művészet: a tréning-feladat során megfogant gondolataikat, sztoriba rendezett érzelmeiket hogyan erősíti fel a színház, ha művészi alázattal, dramaturgiai tudással és tehetséggel működnek a színházcsinálók…
Az egyórás bemutatóért nagyjából hat órát utaztunk Nyíregyházáról Budapestre. Jól jártunk, megérte! Köszönjük.

Fotó: Vincze Alina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .