Eldöntötte, odament, megnyerte!

Túró Vanda, a Debreceni Egyetem EK védőnő szakos hallgatója, az Evangélikus Roma Szakkollégium tagja nyerte a Lippai Balázs Roma Szakkollégium országos mesemondó és versmondó versenyét, melyet 2018. március 2-án rendeztek Hajdúböszörményben. Vanda erős mezőnyben vívta ki az elsőséget, meggyőző előadásával – a tapsból ítélve – versenytársai elismerését is elnyerte, a zsűri pedig a fődíjjal jutalmazta.

Jobbról: a 2. helyezett Lólé Bianka, az egri szakkollégium tagja, 1. Túró Vanda ERSZK, 3. Veres Arnold püspökladányi középiskolás. Népviseletben a különdíjasok, a Dankó Pista iskolából, Biriből

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán működő Lippai Balázs Roma Szakkollégium országos mesemondó és versmondó versenyt hirdetett a Talentum sorozatban. A rendezvényre 25 nevezés érkezett, a betegségekkel és téliesre fordult időjárással nehezített alkalomra végül 20-an érkeztek meg. A rendezvényt és a vendégeket dr. Bálint Péter professzor, a kar dékánja köszöntötte, majd Dr. Benedek Katalin, az MTA Néprajzi Intézetének ny. tudományos főmunkatársa a zsűri szempontjait ismertette (szöveg alakítás, szöveghűség; kreativitás, improvizációs készség; előadásmód: gesztus,mimika; műfaji jegyek; a személyiség ereje).

A versenyen indult Túró Vanda, az Evangélikus Roma Szakkollégium védőnő szakos hallgatója, aki a közelmúltban, a roma hősök-műhelymunka alkalmából Lakatos nővérek címmel improvizált meséje nyomán erős inspirációt kapott, folytatnia kellene, amit a középiskolás évekkel elhagyott. Addig ugyanis rendszeres résztvevője volt a hasonló seregszemléknek, mint most megtudtuk róla. Az idő nem változtatott azon a szokásán, hogy drukkal, izgalommal várta színpadra lépését. Ami azt illeti, nem könnyítette meg a helyzetét az a körülmény, hogy erős kezdéssel nyitott a mezőny: mire Vandát szólították, már előadták produkciójukat a későbbi helyezettek, azt pedig nem tudhattuk, mi jön majd még utána… Ő azonban új színt, valódi pezsgést vitt a terembe megszólalása pillanatában! Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője, a zsűri másik jeles tagja később, a személyre szóló értékelés során erről úgy fogalmazott, a színművészeti egyetemen félévig tanítják, hogyan kell megragadni a közönség figyelmét a színre lépés pillanatában. Benjaró kalandos történetének szuggesztív előadása az előzetesen ismertetett szempontok mindegyikében magas pontszámot hozott, a végeredményt pedig tudjuk. Itt is köszönet illeti dr.Jenei Terézt, az NYE TKI vezetőjét, aki segítette Vanda felkészülését. Gratulálunk és további sikereket kívánunk szakkollégistánknak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .