Bodrogkeresztúr: Honnan hová?

Levezetés. Összefoglalás. Szintézis. Év végi összetartás, mielőtt a szélrózsa minden irányában szétszélednénk. Utolsó intenzív együttlét a tanévben, hogy mindenki átélje, és jól megjegyezhesse, hová kell igyekeznie visszatérni a következő szemeszterben…

 

 

Bodrogkeresztúrra utaztunk a tanév végén, mert feltétlen szükségét éreztük, hogy ki- és megbeszéljük: mindaz, ami hónapról-hónapra a szakkollégistákkal történik, honnan hová vezet… Mit akar velük és tőlük az ERSZK? A sok program, aktivitás, az elvárások, a követelmények mi célt szolgálnak?

Az Emmaus vendégház ideális helyszínnek bizonyult, kényelmes tágassága ellenére meghitt helyszíne volt azoknak az együttléteknek, amelyeken megbeszélhettük közös dolgainkat. Először dr.Jenei Teréz a tanulmányokkal összefüggő kérdések révén vezette végig a szakkollégistákat azon a gondolatsoron, hogyan lehetnek sikeresek és eredményesek a szakkollégisták. Rámutatva az önreflexió jelentőségére, önmagunk értékelésének fontosságára, a fiatalok megosztották egymással azokat a tapasztalataikat, amelyek előre viszik őket. Melyek a célravezető tanulási technikák, hogyan lehet saját módszereket kikísérletezni, miért fontos órára járni és aktívan együttműködni a tanárokkal, minek köszönhetik eredményeiket azok, akik elégedettek a teljesítményükkel? Jobbnál jobb válaszokra inspiráltak a felvetett kérdések.

A dr.Bojti István vezette foglalkozás a boldog, de legalábbis harmonikus és nyugodt magánszférához igyekezett kulcsot adni. A családterapeuta az emberi kapcsolatok, a bonyolult viszonyok sokaságának megértéséhez előbb a rendszerszemlélet lényegébe és alapfogalmaiba vezette be hallgatóságát, majd dramatikus játék következett. A klasszikus Hamupipőke mai verzióját jelenítették meg néhányan, a többiek pedig meghatározott szempontok alapján megfigyelték illetve elemezték a családi rendszert. Rendkívül élvezetes módja volt ez azoknak az ismereteknek az elsajátításához, amelyek révén az otthoni viszonyoktól eltávolodó és új minőségű kapcsolatok létrehozásán fáradozó fiatalok kezelni tudják konfliktusaikat, irányítani tudják emberi kapcsolataikat. Az érzelmi intelligenciát kidomborító helyzetekben kiválóan működtek a fiatalok, az orvos-családterapeuta őszinte elismeréssel nyugtázta lényeglátó, ügyes megnyilvánulásaikat.

A program harmadik fontos pillére Deme Dóra prezentációja volt, amely csodás érzelmi húrokat pendített a közösségben. Kevesebbet kérdezett és többet közölt hallgatóságával, de az emberi viszonyokat és a közösséghez tartozás élményének fontosságát boncoló, lefegyverzően őszinte beszéd erős visszhangot keltett a hallgatókban.

A bodrogkeresztúri hétvége fontos célkitűzése volt, hogy leforgassuk az őszi, miskolci KRSZH-konferenciára szánt videónk hiányzó jeleneteit. Ahogy a profik szokták: a producer és a rendező előbb felkutatta a megfelelő helyszínt, majd elindultunk a „tömegjelenetek” felvételére. Itt most legyen elég annyi, hogy tanulságos, vidám munka volt, s megadta a reményt, hogy végül jó film kerülhet ki Mursa Zsolti kezei közül. De ne igyunk előre a medve bőrére! Nem is tettük: az esti hegyaljai borkóstolón egymásra, és a tanév sikeres lezárására ürítettük poharunkat.

Bodrogkeresztúri együttlétünket vasárnap délelőtt intézményvezetőnk, Molnár Erzsébet rövid áhítattal zárta.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .