BEVONÓTÁBOR’23

avagy a HOSSZÚ NAPOK HETÉNEK FOLYTATÁSA…

Sok éve már, hogy bevonótáborban zajlik a felvételi eljárás az Evangélikus Roma Szakkollégiumban, s a módszer bevált! Járt utat, a járatlanért el ne hagyj! … – Ahogy a mondás tartja, tehát legfeljebb a helyszínt váltogatjuk. A felvételi második szakaszát, a bevonótábort idén a megyeszékhelyhez közeli Verba-tanyán tartottuk. (Úgy indultunk hétfő délelőtt, hogy előre gondosan előkészítettük a dokumentációt, eszközöket, forgatókönyveket, tudva, hogy vasárnap este érünk haza négynapos pécsi programunkról, a KRSZH országos tanévnyitójáról. https://www.meersz.hu/a-hosszu-napok-hete-krszh-tanevnyito/ )

Aki beadja pályázatát a felvételi felhívásunkra, teljes ellátás mellett meghívást kap a háromnapos programra. Egy ismerkedős, aktivizáló, közösségszervező/csapaterősítő rendezvénybe ágyazzuk az intézmény Felvételi Bizottságának munkáját: a jelentkezők meghallgatását. Noha mindig csak egy szemeszterre vesszük fel a jelölteket, optimális esetben a felsőfokú tanulmányok kezdetétől a diplomáig lesznek szakkollégisták a legjobbjaink. A derékhad tehát régi ismerősként jelenik meg ilyenkor, de ők se érezhetik páholyban magukat, a Felvételi Bizottság tud kényelmetlen kérdést is feltenni épp az előző félév tapasztalata alapján, s az évek során arra is volt példa, hogy inkább új jelentkezőnek adott esélyt a bizottság egy régivel szemben… A végzettek helyére pedig új szakkolisokat keresünk, a rászorultság mellett azt vizsgálva, személyiségjegyei lehetővé teszik-e, hogy jól illeszkedjen a csapatba.


Az ismerkedés tehát mindenképp indokolt, a bevonótábor első napját erre szánjuk. Beri Károly kollegánk megannyi ravasz és vicces feladatba ágyazva tanította meg nekünk mindenki nevét! Este a szakkoliról szóló videókat néztük meg, illetve meghívtunk néhány alumnit beszélgetni. A végzett, diplomás fiataloktól azt vártuk, hogy a jelenből visszanézve értékeljék a szakkollégiumi éveiket, mit adott nekik ez az intézmény, volt-e esetleg olyasmi, amit bár lehetett volna, nem használtak ki eléggé. Balogh Gábor és Beri Károly azóta az ERSZK munkatársai, kézenfekvő volt a közreműködésük a beszélgetésben, de Pécs után velünk maradt még Orgován Lilla, s érkezett Balogh Melissza, sőt, váratlanul befutott Agócs József is. Az esti program célja az volt, hogy a jelentkezőkben tudatosítsuk a szakkollégium lényegét, célját, sajátosságait – hogy mindenki tisztában legyen vele, mit vállal a tagsággal. Végtelenül jó érzés volt hallani a végzett fiatalokat, amint arra buzdították a jelentkezőket, hogy ne ATM-nek tekintsék az ERSZK-t, ne csupán az ösztöndíj lehetősége lebegjen a szemük előtt, sokkal többet is kaphatnak ennél, ha maguk is beleteszik az aktivitásukat, energiáikat, ha kapcsolódnak a közösséghez.


Idén 30 egyetemista küldte el pályázatát, a bevonóban 29-en jelentek meg. Egész nap zajlott a meghallgatásuk az erre kijelölt szobában, kezdve az új jelentkezőkkel. A többiek számára izgalmas játékokkal, feladatokkal készültünk, zajlott az élet Verba-tanya különböző helyszínein, négy csapatba osztva versengtek a fiatalok. Közben befutott Hajdu Zsolt, az ibrányi Iránytű tanoda vezetője, a TanodaOlimpia főszervezője, hogy tájékoztasson az idei rendezvény elképzeléseiről és a segítségünket kérje a megvalósításhoz.


A nap végén eredményt hirdetett a Felvételi Bizottság elnöke, Laborczi Géza, de ennek nyilvános összegzése azért lenne korai, mert a folyamat nem zárult le. Különböző élethelyzetek, váratlan fordulatok, az egyetemi pótjelentkezés kedvezőtlen fordulatai miatt az ERSZK is pótjelentkezést hirdet, a Nyíregyházi Egyetemen tanuló roma és/vagy hátrányos helyzetű hallgatók köréből további jelentkezőket várunk. A napot egyébként mozizással zártuk, Denzel Washington Viták és életek című filmje nem tanulságok nélkül való ebben a köreben…


A Bevonótábor harmadik napja is értékes időtöltésnek bizonyult. Sikerült meghívnunk a NYE Hallgatói Önkormányzatának illetékesét, az egyetemi szociális támogatások odaítélését koordináló Linzenbold Attilát. Az elmúlt évek tapasztalata ugyanis azt a keserű felismerést hozta, hogy épp a leghátrányosabb helyzetű ERSZK-tagoknak sikertelen az egyetemi szociális támogatásra benyújtott pályázata. Ezért fontosnak tartottuk, hogy első kézből tájékozódjunk, milyen feltételeket kell teljesíteni az eredmény érdekében. Lizenbold Attila előadása logikus rendbe szedte a kritériumokat, érthetővé tette az interaktív felület néha kacifántos megfogalmazásait, olykor a rendszer hibáira is rámutatva. A találkozás azzal a reménnyel tölthet el bennünket, hogy ebben a tanévben szakkollégistáink nagyobb sikerrel pályázhatnak a szociális támogatásra, a Linzenbold Attilától hallottak alapján javul a szakkolisok érdekérvényesítő képessége. A maradék időben az angol nyelvvizsgafelkészítőről, a különböző kötelező programokról tájékoztattuk a fiatalokat, időközben a kollégiumi szobabeosztás is elkészült mindenki szempontjainak érvényesítésével, és a bevonótábor a közös ebéddel zárult.


Addigra egyébként már azt is tudtuk, hogy közülük kinek az önkéntes munkájára számíthatunk Ibrányban, az V. TanodaOlimpia sikeres lebonyolításában. Összesen 22-en szerveztük, szolgáltuk ki a napot az ERSZK-ból a helyszínek berendezésétől, a tanodák fogadásán, regisztrációján át a versenyszámok lebonyolításáig, az eredmények összegzésével bezárólag. Köztük 17-en aktív szakkolisok, hárman pedig alumnik, akik a munkahelyükről szabadságolva magukat veszik ki részüket a tanoda-mozgalom eme csodájából! Nyíregyházára érve letettük a Verba-tanyai eszközöket és felvettük az előkészített ERSZK-s pólókat – tudva, hogy az olimpia négy kabalafiguráját megjelenítő fiatalokat nem mi öltöztetjük! –, hisz a 6.30-as induláskor még zárva lesz az egyetemi irodánk…
(Folyt.köv. TanodaOlimpia beszámolóval – ezek még mindig a „hosszú napok hetének” krónikái!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .