Az iskolai sikerek hátországa

Nyíregyháza – Folytatódik a roma szakkollégiumi program – mondta Nyíregyházán, az Evangélikus Roma Szakkollégium projektzáró konferenciáján az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

Langerné Victor Katalin arról beszélt köszöntőjében, hogy nem tehetünk róla, honnan jövünk, de hogy hova tartunk, az már saját döntésünk eredménye. Az Evangélikus Roma Szakkollégium 200 millió forint összegű európai uniós támogatással megvalósult képzési projektjének záró konferenciáján arra emlékeztetett, hogy a program a kormány és a történelmi egyházak közötti 2011-es megállapodás alapján indult. A helyettes államtitkár szerint “a kollégiumok a roma felzárkóztatási politika legjobb intézményei”, és remélhetőleg a számuk tovább nő majd az elkövetkezendő időszakban, hisz a kormány a jövőben is kiemelten támogatja a tanuláshoz segítséget kérő roma fiatalokat.
Varga Márta az evangélikus oktatási rendszert mutatta be előadásában, majd a Magyarországi Evangélikus Egyház oktatási osztályának vezetője után Kocsis István, a Projektiroda vezetője a szakkollégiumi projektben megvalósult tevékenységet, az eredményeket sorolta. 30 hónap alatt összesen 43 hallgató fordult meg a szakkollégiumban, akik 22 szakot képviselnek a két Nyíregyházán működő felsőoktatási intézmény kínálatából. Eddig négy hallgató jutott el a mesterképzésig, két köztársasági ösztöndíjas van, öt hallgató vágott bele a tudományos diákköri munkába, közülük Nagy Ildikó, a DE EK diplomás ápoló szakos hallgatója első helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián 2015 márciusában. Öt fiatal jutott el külföldre: konferenciára, szakmai gyakorlatra; Arató Andrea szociális gazdaság szakos diák Wittenbergben vett részt a Lutheránus Női Világkonferencián; Jéri János, leendő szociális munkás épp ezen a hétvégén utazott az Egyesült Államokba a Wartburg College cserediákjaként. Az ERSZK munkatársai, tanárai, a hallgatókat segítő tutorok és mentorok csoportja pedig szakmai tanulmányúton járt Luther városában. Maradandó értéket képvisel a saját kiadású Roma-társadalomismereti Szöveggyűjtemény, és publikálás előtt állnak a saját kutatási eredmények a cigány gyerekek iskolai helyzetéről, valamint az egészségmagatartásról.
A Magyar Közlönyben megjelent, hogy az emberi erőforrás-fejlesztési operatív program keretében 1,2 milliárd forintot szánnak roma szakkollégiumok további működésére, a pályázati kiírás pedig júniusban várható – jelentette be a konferencián Kocsis István, s ezt hallatlan megkönnyebbüléssel vette az ERSZK közössége, mert megnyugodhattak a jövő kilátásai, a folytatás felől.
A roma szakkollégisták társadalmi beágyazottságát, csoportdinamikáját a kezdetektől méri, követi a SOTE Mentálhigiéné Intézete. Az eddigi megállapításokat Lukács Ágnes és Szabó Tünde foglalta össze a konferencián, hangsúlyozva, hogy a most elsajátított ismereteknél is fontosabb, hogy az itt megszerzett kapcsolati tőke lesz a fiatalok legfőbb segítségére a jövőben.
Délután Bakay Péter, a MEE cigánymissziói referense a cigányság és az evangélikus egyház kapcsolatának történetét vázolta fel, majd utalt a „Cigánymissziós mozgalmak hatásaMagyarországon” című, napokban bemutatott könyv megállapításaira, miszerint kimutatható összefüggés mutatkozik a cigány emberek megtérése és életminőségének javulása között.
Jenei Terézia, a Nyíregyházi Főiskola intézetigazgató főiskolai tanára, egyben a szakkollégium romológia szakértője a pécsi egyetemen is futó cigány/roma civil szervezetekről szóló kutatás szabolcs-szatmár-beregi megállapításairól beszélt. Előadásából kiderült, hogy meglepően kevés olyan egyesület létezik, amelyiknek nevében vagy tevékenységének meghatározásában a roma/cigány szó szerepel abban a megyében, ahol pedig a második legnagyobb roma népességszámot regisztrálják. A jótékony társadalmi hatások miatt azonban több roma civil szervezetre lenne szükség, nagyon örvendetes tehát – mutatott rá Jenei Terézia, hogy a szakkollégium tagjai már hozzáláttak egyesületük megalapításához.
A konferencia további részében a fiataloké volt az előadói pulpitus. Nagy Ildikó nyertes OTDK-tanulmányának prezentációját mutatta be, Virág Ádám, a DE EK szociális gazdaság-szakos, mesterképzésben részt vevő hallgatója „Az iskolai sikerek hátországa” címmel, az ERSZK tagjainak szociokulturális hátterét feltáró kutatást ismertette. Orgován Lilla, a Nyíregyházi Főiskolán tanító szakos, és Djogni Joel Ségnon, a DE EK-n szociális munka szakos hallgatója arról beszélt, mit kaptak a szakkollégiumtól, miért jó e közösség tagjának lenni. Kertészné Uhrin Klára, a Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként volt az ERSZK tagja, furulyával és gitárral tért most vissza, magyar és cigány népdalokat énekelt. Horváth Ida, szociális munka szakos hallgató pedig Choli Daróczi József Ódacímű versét mondta el a projektzáró konferencián.
A tudományos konferencia egy pontján a szakkollégisták a tervezett programot félretéve, magukhoz ragadták a kezdeményezést, hogy megköszönjék az intézmény vezetőinek, munkatársainak munkáját. Személyes ajándékot készítettek Laborczi Gézának, az igazgatótanács elnökének, Molnár Erzsébetintézményvezetőnek, Deme Dóra tanulmányi vezetőnek, valamint Jenei Teréziának is.
A nyíregyházi projektzárón egyébként részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fidesz-KDNP-s elnöke és Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora, Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke pedig levélben fejezte ki elismerését a roma szakkollégium eddigi munkájáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .