A hosszú napok hete – KRSZH tanévnyitó

Három, számunkra egyaránt fontos esemény csúszott egymásra augusztus végén. A hosszú napok hete augusztus 24-én, csütörtökön kezdődött, amikor Pécsre, a Keresztény Roma Szakkollégiumok Hálózatának közös tanévnyitjára utaztunk. 27-én este tértünk meg Nyíregyházára, és 28-án, hétfőn kezdődött a háromnapos bevonótáborunk, vagyis a felvételi eljárás szóbeli fordulója. Szerda délután, 30-án hagytuk el Verba-tanyát, hogy másnap, 31-én, csütörtökön az ibrányi Városligetben önkéntes munkában beszálljunk az V. TanodaOlimpia megrendezésébe, közel 400 hátrányos helyzetű gyermeknek örömöt, élményt szerezve…

PERSZ-e, hogy NYERSZ!
Az ország különböző egyetemi városaiban működő 11 roma szakkollégium közös tanévnyitója hagyomány: minden évben másik intézmény rendezi, idén a Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium (PERSZ-e) kapta a megbízást. Barátainkra – akik minket következetesen NYERSZ-nek rövidítenek) és a tőlük elválasztó hatalmas távolságra tekintettel úgy döntöttünk, hogy megtoldjuk két nappal a pécsi tartózkodást, már csütörtökön felkerekedtünk a szombaton kezdődő országos tanévnyitóra…
Pécs szívében, a bazilika szomszédságában található zarándokházban gyorsan megvolt a honfoglalás, majd a közös vacsorát követően együtt ünnepeltük meg a pécsi szakkollégium 5. születésnapját, melyet videoüzenetben köszöntött a déli egyházkerület püspöke, Kondor Péter. A 0. este a spontaneitás jegyében telt, mert miután arról egyeztettünk, hogy a konferencia előkészítésében már kicsit megfáradt házigazdáknak hogyan, miben segíthetnénk, a fiatalok kisebb-nagyobb csoportokban vették nyakukba a mediterrán éjszakát…
Péntekre kulturális programot szerveztünk, ha már a 2010-es „Európa Kulturális Fővárosában” járunk, és a roma szakkollégiumok programszerű küldetése a hátrányok lefaragásában az is, hogy olyan javakhoz, értékekhez juttassuk közel a hallgatókat, amelyek önerőből esélytelenek lennének. Mindenekelőtt a Csontváry 170 kiállításra váltottunk belépőt. Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulójára ugyanis közös kiállítással készült a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, így novemberig olyan képek is megtekinthetők Pécsett, amelyek egyébként fővárosi kiállítóhelyeken láthatók. Az egyesített gyűjteménynek köszönhetően együtt látható Csontváry híres önarcképe, a Magányos cédrus, a Taorminai görög színház romjai, avagy a Jajcei vízesés… Mielőtt azonban a monumentális művek beszippantottak volna bennünket, még a múzeum bejáratánál együtt meghallgattuk intézményünk igazgatótanácsának elnöke, Laborczi Géza ötletére a Kaláka, illetve Lackfi János Patikusdalát… Délután a Cella Septichora, vagyis Sopianae, a római kori Pécs ókeresztény sírkamráinak meglátogatása szerepelt a programban. Estére egyébként már gyülekezett a többi szakkollégium is, így vacsora után már a Szirom Szimfonikus Roma Zenekar koncertjére igyekeztünk együtt. Batyi Róbert projektje, hogy magasan képzett, a klasszikus zenében iskolázott roma származású művészeket hoz össze egy-egy produkcióra. Ezúttal a kétszeres Grammy-díjas, svájci és amerikai állampolgárságú, de magyar származású Hosszú-Legoczky Géza hegedűművész és „zenekara” lépett színpadra a Szirom név alatt. Elképesztő fúzió jött létre, hisz klasszikus zenei művek hangzottak fel a hagyományos cigány-zenekari értelmezésben Mozarttól Seres Rezső Szomorú vasárnap-ján, tangókon és keringőkön át George Enescu Pacsirta című művéig, de olyan művészi színvonalon és annyi játékossággal, kreativitással és humorral, a közös muzsikálás átérezhető örömével, aminek frenetikus hatását nehéz lenne visszaadni. Csodás élmény volt, köszönjük!
Hosszú-Legoczky Géza hegedűművészről

Szombat reggel befutottak a még hiányzó szakkollégiumok – a „közeli” Budapestről és Kaposvárról is –, kezdődhetett tehát a KRSZH közös országos tanévnyitója ökumenikus istentisztelettel a Szent Péter és Szent Pál Székesegyházban.


„Velem tettétek meg” (Mt25,40)
A mintegy 250 szakkollégistát a fenntartó egyházak püspökei köszöntötték: elsőként az ünnepnek helyet adó pécsi püspökség képviseletében Felföldi László megyéspüspök, aztán a szervező evangélikusok képviseletében Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke lépett a mikrofonhoz. Kondor Péter köszönetet mondott a pécsi római katolikus püspökségnek, hogy a helyszínek biztosításával segítségül siettek, s mint rámutatott: ismerjük a forrást Jézus Krisztusban – örömét fejezte ki a keresztényi összetartozás érzésének megéléséért, mert ezzel a hordozó, felkaroló szeretettel tapasztalhatjuk meg, hogy az Isten szeretete valóban kiáradt a Szentlélek által. Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke, mint a KRSZH Püspöki Tanácsának elnöke is üdvözölte az egybegyűlteket. Az evangéliumi üzenet mellett annak a „jó hírnek” is hangot adott ugyanis, hogy a legutóbbi közös együttlét óta nyolc püspök és egy elöljáró részvételével megalakult a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat püspöki tanácsa. Mint kifejtette, a KRSZH megalakulása óta partnere a kormányzatnak, de az idő előre haladtával, a változásokkal összhangben, az új grémium létrejöttével nagyobb hangsúlyt szeretnének adni annak a kérdésnek, hogy milyen helyzetben vannak a romák. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita az esemény igéjét (Mt 25,40) értelmezve köszöntötte a 11 szakkollégium képviseletében megjelent fiatalokat.
Az ökumenikus istentisztelet liturgiáját Laborczi Géza vezette, az igei szolgálatra Felföldi László, pécsi megyéspüspököt kérte: „Üzeneted jött!” – ragadta meg a főpásztor hallgatósága figyelmét a fiatalok nyelvén, érzékeltetve, hogy a másik ember által közvetített üzenet mögött Isten munkál. Isten mindenkinek üzen, mindenkivel terve van, azokkal is, akik nem hisznek. Isten üzenete pedig arról szól, hogyan kell embernek lenni. Sokszor a világ elhiteti velünk, hogy nem vagyunk elég jók és nem a kincset látják, keresik bennünk. Isten ezt a kincset, ezt a szépet, ezt a többet akarja kihozni belőlünk, mert látja bennünk a jót, amit elvetett a szívünkbe. Senki sem pótolható, a magunk környezetében és világában mindnyájan pótolhatatlanok vagyunk. Ha azt a feladatot, jóságot, szeretet, amit Isten, mint kincset rád bízott, nem valósítod meg és nem adod át másoknak, senki nem fogja átadni úgy, mint te – hangzottak Felföldi László bíztató szavai az ökumenikus tanévnyitó istentiszteleten. Kinek segítettél érdek nélkül? Nincs majd, ez nem létezik jövő időben. Csak Most van! – visszhangozta a pécsi székesegyház a püspök szavait. Az ökumenikus istentiszteleti liturgiában közreműködött Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Makai László, a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium igazgatója, Sztojka Szabina református lelkész. A kántori szolgálatban Gryllus Dániel Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész, valamint Ócsai Zoltán pécsi evangélikus lelkész vállalt feladatot. A vendéglátás jelképeként kenyeret és sót kínáló fiatalok a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium tagjai voltak, a közös imádságot a szakkollégiumok egy-egy tagjának közreműködésével mondtuk el együtt.
A püspöki áldást követő tanévnyitó ünnepség első szónoka Fixl Renáta, az esemény legfőbb támogatójaként jegyzett Hanns Seidel Alapítvány budapesti irodavezetője úgy szólította meg hallgatóságát, hogy „Kedves Példaképek!” Mint mondta, ők mind erőt sugároznak, fejlődésre képes, kreatív fiatalok, akik a szakkollégiumi rendszerben megvalósuló társadalmi innováció révén már nem lesznek „hátrányos helyzetű felnőttek”. Köszöntötte a KRSZH tanévnyitót Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos képviseletében Horváth János Sándor jogi és szakmai tanácsadó, majd pedig Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkára. Az Egymásért vagyunk itt – szlogent elemezve rámutatott, a szakkollégium pajzs is, amelynek védelmében az egyetemista fiatalok biztonságban érezhetik magukat, a védőháló pedig a sikerességüket mozdítja elő. A nemzetközi és a hazai cigány himnusszal ért véget az ünnepség.
Video az eseményről

Az események a Magtár Rendezvényközpontban folytatódtak, a Pécsi Gospel fergeteges koncertjével, majd délután különböző szekciókba széledt szét a KRSZH-rendezvény közönsége. Előzetes regisztráció alapján választhattak a fiatalok a Romani Design workshop, dr. Orsós Anna professzor romológiai előadása, a különböző biblio-dráma csoportok, az egyetemi tudományos életet feldolgozó élő könyvtár-kiscsoportok, illetve az alumni-találkozó között. Utóbbin a már diplomás, végzett szakkolisok körében intézményünket Orgován Lilla, a Felzárkózó települések projekt tisztabereki irodavezetője és Oláh Róbert, a MEE Országos Irodájának munkatársa képviselte. Egyébként jó volt látni, hogy intézményünk tagjai aktívan kivették részüket minden programból.
Este megint átütő élményben volt részünk: a rendező Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium diákvezetőjének, a kommunikáció szakon tanuló Budai Dánielnek a köszöntője úgy kezdődött, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Minden protokolláris szempont, kulturális panel a helyén volt egészen addig, míg társa, a nagyhangú Petrovics Máté meg nem hekkelte: „Ácsi! Ez nem Te vagy, nem én vagyok, nem ilyenek vagyunk!” – dobta a botot a küllők közé, s ezzel megadta az irányt egy ilyenkor szokatlan flashmobnak vagy performansznak. Békési Andrea intézményvezető válsághelyzetet hirdetett, minden pécsi szakkolis a színpadon termett, hogy segítsenek Daninak ünnepi beszédet írni! Felszabadult, bensőséges, vidám és fiatalos együttlét kerekedett, ahol aztán a közönség is beleszólhatott, mit jelent valójában a szakkollégium a tagjainak! De ezzel még nem ért véget a váratlanságok sora! A hátrányos, halmozottan hátrányos sorsból érkező fiatalokról szólva hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha egyedül állnának a világban. Ez gyakran igaz is, más esetekben azonban nagyon is támogató család áll mögöttük – más kérdés, hogy odaadó, szerető szüleik segítsége mire elég jelenlegi társadalmi viszonyaink között! –, de hogy köszönetet érdemel, az egészen bizonyos. Örömteli, könnyes perceket hozott, amikor a Magtár Rendezvényközpont nagytermének első soraiban a pécsi szakkolisok szülei kibontották azokat a borítékokat, amelyekben a fiatalok köszönő üzenetei lapultak. A pécsi szakkollégium lelkésze, Ócsai Zoltán segített még értelmezni a látottakat, amikor köszöntőjében arról beszélt, milyen különös boldogság szülőként megélni, mikor a gyermeke „lehagyta”. Meghatottságunknak az ellentmondást nem tűrő lelkészi felszólítás vetett véget: Sipirc a Dóm térre! A gyönyörűen megvilágított székesegyház adta a kulisszát a PERSZ-e közösségének meglepetéséhez, az alkalomra egy remekül koreografált cigánytáncot mutattak be, amit a KRSZH konferencia közönségén kívül egyébként az arra sétáló turisták is nagyon élveztek. A Magtárházba a Kanizsa Csillagai Együttes autentikus koncertjére tértünk vissza, a koncert azonban ebben a felfokozott hangulatban gyorsan és spontán alakult táncos bulivá. A nap a Pécsi Sörházban After Partyval ért véget.

Pécs kulturális értékei
Vendéglátóink rengeteg kreativitással, leleménnyel készítették elő a programot, nagy elismerés illeti őket a tartalmat hordozó programokért. Európa Kulturális Fővárosának páratlan kincseit valóban be kellett emelni a rendezvénybe, Pécsről nem térhettek haza úgy a roma szakkollégisták, hogy nem kapnak lehetőséget a város nevezetességeinek megismerésére. Irányított vegyes csoportokkal érték el, hogy az ország különböző egyetemeiről érkezett fiatalok keveredjenek egymással, és együtt fedezzék fel ravasz feladatok megoldása során a műemlékeket, nevezetes helyeket. Közben mindenki konferenciaajándéka tartalmazott egy kihívást is, ezeknek a feladatoknak a megoldása is szükségszerűen segítette az ismerkedést, barátkozást. Az ezekről készült fotók, videók az esemény FB-csoportjában szórakoztatták a fiatalokat. Mindez hatalmas kavalkáddá, többszólamú eseménysorrá duzzadt vasárnap délelőtt, amit a Romani Design szolgáltatása még fokozott: modelljeikbe bárki beöltözhetett! A programot Biczó Gábor, a hajdúböszörményi szakkollégium vezetője, a Roma Szakkollégiumok Egyesület elnöke zárta.
Amikor búcsút vettünk testvérintézményünktől, pécsi barátainktól, nem mulasztottuk el megköszönni a sok-sok élményt, amiben részünk volt, de ebből a beszámolóból sem maradhat ki a szeretetteljes gratuláció: kiváló munkát végeztek szervezőként, rendezőként, vendéglátóként! Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .