Vendégünk volt a helyettes államtitkár

Az ERSZK-ba látogatott a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dr.Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára december 1-én fogadta el meghívásunkat, egy olyan napon, amikor órát tart régi munkahelyén, a Miskolci Egyetemen. A nyáron kinevezett helyettes államtitkár korábban a borsodi megyeszékhely egyetemének általános rektor-helyetteseként, a Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézetének igazgatójaként tevékenykedett. A XVII-XVIII. századi magyar történelem és társadalomtudományi óráinak megtartásához azért ragaszkodott, mert egyrészt nagyon szereti, s hogy élő kapcsolata legyen azzal a területtel – a felsőoktatással -, melynek szakmai irányításáért felel a kormányban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rövid bemutatkozása során megtudtuk, hogy 27 állami  felsőfokú intézmény tartozik hozzá a felvételi eljárástól a  tudományos kutatásokon át, az infrastruktúra fejlesztéséig.  Elmondta, hogy maga is mentora volt korábban egy miskolci roma fiatalnak, így a szakkollégiumok világa sem idegen tőle. Ezzel együtt hamar arra terelte a szót dr. Horváth Zita, hogy szeretné megismerni az ERSZK tagjait, illetve a fiatalok kérdései nyomán hadd folytassa majd a felsőoktatásról szóló beszélgetést.
Kérdésekből nem is volt hiány, hallgatóinkat közelről érinti, hogy miközben bizonyos szakokon elfogadják a lovári nyelvvizsgát, az egészségügyi ügyvitelszervező szakon például azzal az indokkal hárítják, hogy az nem a programozás nyelve, mintha például a német az lenne! Érintették az egyetemek közti átjárhatóság problémáját, vagy hogy miért alacsonyabb a Debreceni Egyetem tagintézményeként Nyíregyházán működő Egészségügyi Kar költségvetése, mint a székhelyen tevékenykedő karoké, azaz miért jut kevesebb pénz a képzéshez kapcsolódó itteni programokra, mint Debrecenben? A felsőoktatásba való bejutás nehezedő követelményeiről szólva ismét terítékre került a nyelvvizsga: az ismert elképzelés szerint 2020 után már belépési követelmény lesz a középfokú nyelvvizsga, a szakkollégisták aggodalmuknak adtak hangot, ez ellehetetleníti a hátrányos helyzetű fiatalok diplomaszerzését, tovább nőnek a most sem jelentéktelen társadalmi különbségek. Dr. Horváth Zita osztotta a roma szakkollégisták véleményét, ha nem tudják megugrani ezt a követelményt, valóban kizáródnak a felsőoktatásból a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok. A helyettes államtitkár szerint azonban a felsőoktatásnak szakmai, tudományos feladataira kell az erőit összpontosítani, a használható, magas színvonalú tudást adó idegen nyelvi képzést a köznevelésnek kell biztosítania, s erre keresik a megoldást az EMMI-ben. A tanárképzés korszerűsítését, a tananyag-fejlesztést, illetve a középiskolások pályaorientációjának megújítását hangsúlyozta dr. Horváth Zita.
Csatlakozott körünkhöz közben Fábri György, az MEE északi egyházkerületének felügyelője, az ELTE PPK dékánhelyettese. A beszélgetés során a szakkollégisták is bemutatkoztak. Mursa Zsolt, végzés előtt álló, képi ábrázolás szakos szakkollégistánk grafikai, festészeti és mozgóképi tanulmányaihoz készített munkáit mutatta meg, Balogh Roland, Lakatos István, Lakatos Magdolna egy szép énekkel örvendeztette meg vendégünket, Túró Vanda pedig dedikálva nyújtotta át azt a versét, melyet elszavalni már nem volt idő, a helyettes államtitkárt ugyanis már várták a NYE Kancellárián.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .