Tréning a Tom Lantos Intézettel

Az agressziómentes kommunikáció elsajátítására szervezett tréninget az Evangélikus Roma Szakkollégium február 21-22-én, a Tom Lantos Intézet szakembereinek közreműködésével. Fő téma a konfliktusok agresszió mentes kezelése volt: a trénerekkel és a társainkkal megoszthattuk azokat az átélt atrocitásainkat, melyek mély nyomot hagytak bennünk. Igen, a cigányozásról van szó, arról, amikor valakit csupán a származása, bőre színe miatt ér nemtelen támadás, bántás.

Kezdetben nehéz volt szavakba öntenünk a tapasztalatainkat, de miután elmeséltük történeteinket, megkönnyebbültnek, felszabadultnak és nyugodtabbnak éreztük magunkat azáltal, hogy megoszthattuk, ami szívünket nyomta.
A trénerek érdeklődően kérdezték, miként éltük meg ezeket az eseteket és tudtunk-e reagálni rá.
Mindannyian egyöntetűen nemmel válaszoltunk, hiszen az adott helyzetben képtelenek voltunk szinte még felfogni is, hogy mi történik velünk, hogyan védhetnénk meg magunkat.
Az elmondott események alapján a trénerek szituációkat alkottak számunkra, melyeket csoportokba osztva többféle módon eljátszottunk, követve a trénerek instrukcióit. Ilyen volt például, amikor kórházi helyzetben éltük át a dolgozók által ránk mért megkülönböztetést és a külsőnkkel kapcsolatos előítéletességet; vagy amikor egy iskolai helyzeten belül megtapasztaltuk, mit érezhet az a tanuló, akit származása alapján ítélnek meg a tanárai és osztálytársai. Sajnos, ez a megbélyegzés már kisgyermek korunkban megkezdődik és életünk végéig tart.
A szituációs játékok után feszültséget éreztünk magunkban, ezért megkértek minket a trénerek, hogy az adott helyzetet próbáljuk meg máshogy kezelni.
Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az első felvonásos szituációk mindenkiben dühöt keltettek, de a második körben már indulatok nélkül tudtuk kezelni az adott konfliktusokat, de ahhoz néhány tényezőt meg kellett változtatni! S ehhez kellett a trénerek figyelme, empátiája, sok-sok tanácsa…
E két nap alatt hasznos élményeket szereztünk, melyek hozzájárulnak a jövőbeli konfliktusaink megfelelő kezeléséhez és jobban megismerhettük egymást a társakkal.
Köszönet a trénereknek: Balogh Rodrigó (színész, Független Színház alapítója), Bernáth Gábor (médiakutató, Roma Sajtóközpont alapítója), Szilágyi Anna (kommunikációs szakértő, Savannah College of Art and Design in Hong Kong oktatója), és köszönet a projektet megvalósító Tom Lantos Intézetnek, hogy eszközt adtak a kezünkbe egy olyan probléma kezeléséhez, ami egyre csak nagyobb lesz manapság.

Pilling Szabina Flóra

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .