Tanévnyitó az Evangélikus Roma Szakkollégiumban

A Nyíregyháza-Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház Gyülekezeti Központjában pénteken tartott ünnepséggel harmadik tanévét kezdte meg az Evangélikus Roma Szakkollégium.

 

A gyülekezet lelkésze, a szakkollégium igazgató tanácsának elnöke, Laborczi Géza szolgált igehirdetéssel a tanévnyitó istentiszteleten.”Ha valaki megszomjazik, jöjjék hozzám és igyék” – az ige magyarázatából azt érthették meg a fiatalok, hogy az ember intellektuális, lelki és spirituális szükségletei ugyan olyan erővel hatnak, mint a testiek. Átvitt értelemben szomjazunk a tudásra, a szeretetre, és Isten közelségére. A spiritualitás piaca most hatalmas, a kínálat óriási – mutatott rá Laborczi Géza – , de a szakkollégisták már nem fognak bárminek bedőlni…
Az idén február óta Európai Uniós támogatással működő szakkollégiumba a hallgatók azt követően felvételiztek, hogy már bejutottak valamelyik Nyíregyházán működő felsőoktatási intézménybe. Az Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatói a Nyíregyházi Főiskola tanító, szociálpedagógia, mérnök és informatika szakán, illetve a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának ápoló, szülésznő, védőnő, egészségügyi szervező, szociális munkás, illetve szociális gazdaság szakán tanulnak. Az ottani kötelezettségeik mellett szakkollégistaként havonta további 70 óra tanulmányi és közösségi munka vár rájuk. Részben a tematikus hétvégéken, a szakkollégium spirituális, kulturális és közismereti moduljának foglalkozásain, amibe sok más mellett a vallás és bibliaismeret, közigazgatási és szociális alapismeretek épp úgy beletartoznak, mint a hazai cigányság múltjának és jelenének alapos megismerése. Emellett rendszeresek a közösségépítő, önismereti és konfliktuskezelő tréningek, kiemelt helyet foglal el a nyelvvizsgára való felkészítés, a személyre szabott segítséget adó mentorral és tutorral való kapcsolattartás, illetve az egyházi intézményekben, civil szervezetekben, roma közösségekben végzett önkéntes munka. Mind ehhez a kertvárosi gyülekezet nem csak befogadó közösségi teret ad, hanem befogadó lelki közösséget is nyújt – hangsúlyozta Molnár Erzsébet lelkipásztor, az intézmény vezetője tanévnyitó beszédében.
Az Evangélikus Roma Szakkollégiumnak idén is húsz hallgatója van, akik a Campus kollégium egyik szárnyában, egymás szomszédságában laknak – ebben a tanévben először, s ez már a csapatépítés eredményének tudható be. A lakhatásért ők is kollégiumi díjat fizetnek, de ehhez jelentős segítséget nyújt a teljesítménytől függő szakkollégiumi ösztöndíj, melynek legmagasabb értéke ebben a tanévben is 51 ezer forint.
Az Evangélikus Roma Szakkollégium célkitűzése, hogy az eddig megélt hátrányok kiegyenlítésével is hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató sikeres cigány és nem cigány értelmiségiek formálásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel, így küzdve a hazai cigányságot sújtó előítéletek ellen, a romák integrációjának előmozdításáért.
Az ezért való munkálkodással eddig eltöltött két tanév mondhatni semmiség a feladat nagyságához képest – figyelmeztetett köszöntőjében a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője, dr. Fábri György. Mint kifejtette, a roma értelmiség nevelése három olyan összetett kérdéskör metszéspontjában áll, amivel 25 éve nem tudunk mit kezdeni:
-A magyarországi cigányság ügyében elrontottunk mindent, amit csak lehetett: nem adtunk perspektívát, s nem számoltunk azzal, hogy az anyagi, szociális problémák mit jelentenek a családoknak. Csak elismerés illetheti a fiatalokat, akik ezekkel a terhekkel mégis megpróbálnak előbbre jutni. A másik jelentős válságterület a hazai regionális felsőoktatás ügye, mert látható módon, fogalmunk sincs, hogy mit kezdjünk vele. De egyházunknak is vannak teendői, számot kell vetnie önmagával és a társadalomban betöltött szerepével, hisz nem kaptunk olyan üzenetet, hogy csak az elittel kell foglalkoznunk! – mondta az ELTE rektor-helyettese.
A roma szakkollégisták tanévnyitóján köszöntőt mondott a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja, dr. Fábián Gergely és a Nyíregyházi Főiskola tanára, Tukacsné dr. Károlyi Margit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .