Szélrózsa minden irányból

A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Osztálya ezúttal az Északi Evangélikus Egyházkerület ifjúsági napját szervezte meg Nyíregyházán, a Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskolában. A március 8-i rendezvényen a szabolcsi megyeszékhely evangélikus közösségeinek, intézményeinek ifjúsága között ott voltunk mi is, az ERSZK hallgatói. De jöttek a távolabbi gyülekezetek fiataljai is: Arnótról, Bátonyterenyéről, Csömörről, Domonyból, Encsről, Fancsalról, Ikladról, Szüdről.

 

 

dsc_0837_

Ifjúsági nap az Északi Egyházkerületben

Ezen a napfényes szép szombaton zsúfoltabb volt a vendégektől a kéttanítási nyelvű iskola, mint a szorgos hétköznapokon: 240 résztvevőt regisztráltak a szervezők.
Az egyházkerületi ifjúsági napok sorozatával a július 16.-20. között megrendezésre kerülő jubileumi Szélrózsát, a X. Evangélikus Ifjúsági Találkozót készítik elő. A szó szerinti ráhangolást ennek megfelelően a Szélrózsa Band vállalta magára, és már-már fesztiváli hangulatot teremtettek a sokaknak ismert, másoknak itt tanított dalokkal.
Láss, ne csak nézz!(Mt 13,44) hirdeti a mottóul választott ige, melynek kibontása Mesterházy Balázs, soproni „Szélrózsa Atyára” hárult a nyitó áhítaton. Az ige igazsága közelebb visz a lényeghez, de hogy biztosan eljusson az üzenet, a fiatalok számára talán jobban érthető formanyelven, egy szellemes video-klip megtekintésével mindenki megérthette: a megtérésről, az új élet lehetőségéről szól ez az alkalom.
Az északi egyházkerület történetesen az ország leghátrányosabb helyzetű térségeivel esik egybe. Ezért is nagyon helyénvaló épp itt feltenni a kérdést: „Periférián is Isten gyermeke vagyok?” Ezzel a dilemmával állt elő Györfi Mihály, a görögszállási cigánymissziót vezető lelkész, aki a mélyszegénységben élő, nagy lelki nyomorúságba született cigány testvérek helyzetének érzékeltetésére nem csak a gyakori bűncselekményeket idézte meg, de szólt arról is, hogy a hasonló falvak egyetlen boltocskájában dupla annyiba kerül minden, mint a komolyabb vásárlóerővel rendelkező nagyobb településeken, vagy a városokban. Nyírtelekről azért kezdtek Görögszállásra kijárni 2006-ban, mert az a meggyőződés vezette a gyülekezet tagjait, hogy ha ők valamit látnak, azt el kell vinniük másokhoz is, felelősségük van abban, hogy tudassák másokkal… Mint Györfi Mihály mondta, három évig nem történt semmi! De a görögszállási cigányközösség tagjai az ifjúsági napon sorra léptek elő bizonyságtétellel: hogyan változtatta meg életüket az Úr, hozzá megtérve miként hagyták maguk mögött a börtönviselt, alkohollal mételyezett, indulatos-keserű éveket. Rózsa Sándor 52 évig hit nélkül élt, elmondása szerint igen kevélyen és türelmetlenül, mindig bántotta az embereket maga körül. Nem egy csapásra történt a megtérése, de most már úgy látja, Isten nélkül nagyon nehéz az élet, az a bizonyosság, hogy Ő a tenyerén tartja, nyugalmat ad…
A megrendítő, felemelő sorsok, élettörténetek után jól esett az ifjúságnak az a játék, mely a „Nézz, ne csak láss!” mottó jegyében kincsvadászatra késztette őket.
Délután az egyes közösségek bemutatkozása következett: az ERSZK tagjai rövid prezentációt tartottak a roma szakkollégium küldetésének bemutatására.
Az ezt követő workshop szétosztotta a sokaságot az iskola termei között. Berendezkedtek az egyes intézmények, mint például a hajléktalan ellátást szervező Oltalom Szeretetszolgálat, az idősgondozást végző Joób Olivér Szeretetintézmény, a Szélrózsa Fesztivál, vagy épp az Evangélikus Roma Szakkollégium. Aki többet szeretett volna megtudni működésükről, munkájukról, küldetésükről, beszélgethetett kedvére. Hozzánk is sokan betértek, és sokan érdeklődtek a Szuno termékekről, ugyanis magunkkal vittük a toldi asszonyok kézműves termékeit, hisz az Igazgyöngy Alapítványnál végzett önkéntes munkánkhoz hozzá tartozik, hogy igyekszünk jó hírüket kelteni minden adandó alkalommal.
Az északi egyházkerületi ifjúsági nap zárásaként az úti áldást Zsarnai Krisztián esperestől kapta meg a találkozó közönsége.
A GYIO sorozata egyébként májusban Győrben folytatódik a Nyugati Egyházkerület ifjúságának találkozójával, hogy ott is inspirációt, kedvet kapjanak a fiatalok jubileumi Szélrózsa Fesztiválhoz, melyet július 16-20.-ig rendeznek meg Soltvadkerten.

kep_1 dsc_0817_ dsc_0822_ dsc_0825_

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .