Szakkollégistánk Pro Scientia Aranyérmes

Hallgatói életpályájának megkoronázásaként elnyerte a Pro Scientia Aranyérmet Virág Ádám, a Debreceni Egyetem szociológia mesterképzésben tanuló hallgatója, az ERSZK tagja.


Az OTDT által alapított Pro Scientia Aranyérmet 1989 óta kétévente 45-50 magyar fiatal kutató és művész kapja meg, akik egyetemi pályafutásuk során tudományos vagy művészeti munkájukkal (elsősorban az OTDK és OMDK konferenciákon) kiemelkedőt alkottak. Jelenleg mintegy 700 Pro Scientia Aranyérmes fiatal kutatót tart számon az Országos Tudományos Diákköri Tanács, beleértve a mostani díjazottakat is. Idén egyébként 313 egyetemista pályázott, első körben a szakmai bizottságok választották ki ezek alapján tudományterületenként a legjobb öt-öt hallgatót. A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság döntésének megfelelően közülük összesen 45-en Pro Scientia Aranyérmet, ketten Pro Arte Aranyérmet kaptak. A díjakat novemberben adják át a Magyar Tudományos Akadémián.

Virág Ádám 2013. februárjától tagja az Evangélikus Roma Szakkollégiumnak, akkor még a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán szociális munka szakon tanult. Az alapképzésben megszerzett diplomával előbb szociális gazdaság mesterdiplomát szerzett, most pedig szociológiát hallgat a DE-n. Az utolsó félévét Erasmus-ösztöndíjasként Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem vendéghallgatójaként töltötte.
Mint arról beszámoltunk, az előző tanévben a Kárpát-medencei magyar felsőoktatási intézmények számára meghirdetett TDK-versenyen a szociális szövetkezetek működéséről szóló kutatásával első díjat nyert, ezt a kutatást továbbgörgetve idén áprilisban megnyerte az ELTE-n a Szociális munka és szociálpolitika szekcióban megrendezett OTDK 1. helyezését. Külön öröm, hogy ezt olyan önálló kutatással érte el, amely a roma integráció szempontjából rendkívül értékes. A szociális szövetkezet, mint forma, kiváló lehetőség a nehéz sorsú emberek életének jobbra fordításában, ha tiszta kézzel és szakértelemmel irányítják.

Köztársasági ösztöndíjas szakkollégistánk az elmúlt tanévben 14 tudományos publikációval, illetve konferencián tartott előadással hívta fel magára a figyelmet olyan szociológiai kutatások közreműködőjeként, mint a nyíregyházi háztartáspanel kutatás, vagy a Magyar Tudományos Akadémia közösségi kapcsolatok – demokrácia megújítása tárgykörben végzett vizsgálata. Előadást tartott többek között a IV. Neveléstudományi és Szakmódszertani Konferencián, a szlovákiai Stúrovoban, a XXI. Bolyai Konferencián Budapesten, VI. Szociológus Hallgatói Találkozón Miskolcon, tagja a Magyar Szociológiai Társaságnak és a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesületének. Idén a roma nők munkaerőpiaci helyzetéről, debreceni szakkollégista diáktársával, Maszlagh Fannival közösen készített dolgozatával megnyerte a Református Hittudományi Egyetem és az Emmi közös pályázatát, majd ezeket a kutatási eredményeit bemutathatta a Professzorok az európai Magyarországért egyesület meghívására egy másik konferencián is. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatban tanuló fiatalok körében, a társadalmi mobilitást vizsgáló tanulmányával májusban 3. helyezett lett Nagyváradon, a PTDK-n. Közben előadó volt Szegeden, a Gál Ferenc Főiskola Gerhardus TDK-n, a Corvinus Egyetemen a SZOHATA-án, a szociológus hallgatók találkozóján, a RefoRom áprilisi konferenciáján, illetve az evangélikus intézmények vezetőinek regionális találkozóján. Megnyerte a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Pedagógia, Tanulás- és Tanítás, Társadalomtudomány szekciójának első helyezését , majd Kolozsváron, a XX. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián dicséretben részesült.

Céltudatos, kiválóan teljesítő szakkollégistánk 2015 nyarán, a menekültválság tetőzésekor Röszkén vállalt önkéntes munkát a menekülttáborban, tavaly pedig Körmendre ment a Magyar Vöröskereszt hívó szavára: egy hétig, napi tizenkét órában a rendészeti szakközépiskola udvarán kialakított nyitott befogadó táborban igyekezett elviselhetővé tenni a menekültek helyzetét tea és piskótaosztással, stressz-oldó játékkal, sakkozással, beszélgetéssel, a hivatalos papírok kitöltésében való segítséggel.

A Gávavencsellőről indult Virág Ádám doktorandusz iskolába és kutatói életpályára készül, most azonban rövid kitérőre készül. A Nemzetpolitikai Államtitkárság nagy érdeklődéssel, sokszoros túljelentkezéssel kísért Petőfi Sándor Programjában lehetőséghez jutott: ősztől 8 hónapig ösztöndíjas lesz Déván, az Unitárius Egyház közösségében. A magyar önazonosság és a nemzeti összetartás érzésének erősítése a feladat és ő főleg – de nem kizárólag – idős emberek körében végzi majd ezt a munkát. Mint korábban nyilatkozta, ezt több szempontból is olyan rendkívüli lehetőségnek találta, ami miatt érdemes az eredeti terveit kicsit halasztani. Novemberben azonban hazaugrik Déváról, hogy az Magyar Tudományos Akadémián átvegye a Pro Scientia Aranyérmet.
Büszkék vagyunk, és gratulálunk!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .