Svéd vendégeket fogadtak szeptember végén a szakkollégisták

Svéd vendégeket fogadtak szeptember végén a szakkollégisták. A svédországi Linköpingi Evangélikus Püspökség delegációja négynapos magyarországi tartózkodása során a magyarországi cigányság helyzetével, a körükben folyó szociális munkával, egyházunknak az integrációért vállalt missziójával ismerkedett előbb Békéscsabán, majd a nyírtelek-görögszállási Filadelfia gyülekezetben.

Az Evangélikus Roma Szakkollégiumban folyó szakmai munka mellett bepillantást nyertek a fiatalok személyes sorsába, a hátrányok leküzdéséért vállalt erőfeszítéseikbe. A linköpingi testvéreket kedden fogadta Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke is.

A migránsok integrációjáért általában példaadóan sikeresen dolgozó svédek számára nagy kihívást jelentenek a cigányok. Mint a közelmúltban napvilágot látott: hatalmas felháborodást váltott ki az a hír, miszerint 1958-1996 között etnikai alapon, személyes adatokat is tartalmazó listákat készítettek különböző hivatalok és hatóságok Svédországban roma emberekről. Stockholm város vezetése az ügy tisztázása érdekében független jogászokból álló vizsgálóbizottságot hozott létre. Stern Nordin, a jobboldali Mérsékelt Párthoz tartozó főpolgármester azt nyilatkozta:

–          Elrettentő, hogy az emberekre nem úgy tekintünk, mint „egyénekre”, hanem mint „valamilyen csoporthoz tartozóra”. A bizottság munkája segítséget nyújthat a társadalomnak abban, hogy miként kezelje ezt a kérdést a jövőben. (MTI)

A Svédországban államvallásnak számító lutheránus egyház sok diakónust, szociális szakembert foglalkoztat és keresi a módját, hogyan segíthet a mintegy 30-40 ezresre tehető roma menekült csoportnak. Mint nyíregyházi látogatásukon svéd vendégeink elmondták, szeretnék megismerni és megérteni a roma emberek gondolkodásmódját, hogy megtalálják a segítségnyújtás megfelelő formáit. Az Evangélikus Roma Szakkollégium közössége a korai fejlesztésben és a szeretet hatalmában rejlő lehetőségeket ajánlotta a svéd testvérek figyelmébe.

kep_1 sv_d2_ sv_d3_ sv_d5_

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .