Sport salátával

Novemberi műhelymunka

A sportot és a táplálkozást, mint az egészség megőrzésének két legfontosabb pillérét állítottuk középpontba az ERSZK novemberi szakmai hétvégéjén. Mivel ez a téma lehetővé tette: vendégeket is hívtunk! Azokat a középiskolásokat, akikkel a tartalmas együttműködést szeretnénk minél hamarabb elmélyíteni, a szakkollégisták mentori munkájával hozzájárulni, hogy egyszer majd ők is a felsőoktatásban tanuljanak.

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA
Pénteken a Luther Márton Evangélikus Kollégium gyülekezeti termében ismerkedtünk, barátkoztunk a baktalórántházi Vay Ádám Középiskola, a nyírteleki Kedvesház diákjaival valamint a XXI. Századi Roma Nők Egyesület patronáltjaival. A nap végére a hétvége tematikájának megfelelő filmet választottunk: megnéztük az Emlékezz a Titánokra című amerikai filmet, a kiváló Denzel Washingtonnal. Az amerikai futballról, a sport emberformáló hatásáról és az afro-amerikaiak emancipációs küzdelmeiről egyszerre mesélő történet mindenkit megérintett.
A szombat délelőttöt a Filó Sportcentrumban töltöttük. A létesítmény egyik szegletében Lugosi Mónika személyre szabott diagnózist adott az „elég bátraknak” szervezetük állapotáról. Testzsírt, zsigeri zsírt, csont- és izomtömeget mért többek között, és azzal szembesítette a fiatalokat, hogy a mért adatok alapján hány évesnek felel meg a testük, mennyi a biológiai életkoruk. A következtetések levonását nem bízta a véletlenre a szakember: előadásában a tudatos és egészséges táplálkozás rejtelmeibe vezette be a társaságot. Egy másik helyszínen a Mediball csapat mutatta meg a fiataloknak agytevékenységük alapján, mennyire képesek lazítani, koncentrálni… Tekintve, hogy ez a képesség nem csupán a mediball professzionális műveléséhez kell, önismeretben jelentőset léphettek előre a szakkollégisták. Közben a sportpálya is teljes kapacitással működött, nem csak foci és mediball volt, de Kovács Ricsi szakkollégistánk, többszörös korosztályos magyar bajnok, leendő történelem-testnevelés szakos tanár az ökölvívás, és az edzésmunka rejtelmeiből adott ízelítőt.
Ha a cudar szombati időjárás, a folyamatosan szakadó hideg eső nem nyomta volna rá a bélyegét minden helyváltoztatásra, könnyebb lett volna örülni annak az ebédnek, amelyet a Luther koli konyhájának odaadó munkatársai a nap jellege szerint készítettek el: szemet gyönyörködtető, finom saláta várt ránk. Ezen a ponton köszöntünk el a középiskolásoktól, majd lazításként bowlingozni mentünk.

« A 3 »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .