Roma hősök – köztünk is

Még valamikor nyáron kezdődött a történet, amikor a Független Színház megkínált bennünket a lehetőséggel: díjmentes képzést biztosítanak roma fiatalok oktatását misszió-szerűen ellátó szervezetek (szakkollégiumok, gimnáziumok, civil szervezetek), illetve oktatási, művészeti szakembereket képző intézetek számára. A tervezett programról megtudtuk, hogy a fiatalok roma dráma-, és színháztörténeti, társadalomismereti tudását gazdagítja, művészeti és együttműködési készségeit, valamint vitakultúráját pozitívan formálja, a felmerülő témák mentén aktivizál.


A Független Színház 2004 óta foglalkozik társadalmi témájú színdarabok létrehozásával és gondozásával, 2009 óta pedig különös figyelmet fordít a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány fiatalok művészeti és tréneri képzésére. A Színház Tollfosztás projektje 2014-ben elnyerte az osztrák SozialMarie különdíját.
Megtudhattuk azt is, hogy a Független Színház workshopjain eddig 46 hazai és külföldi középiskolai és egyetemi csoport vett részt, mintegy 650 diákkal.

 

A kettős identitás megerősítésével és a közismereti modulunkban megfogalmazott művészeti nevelési célokkal rímelt Balogh Rodrigó művészeti vezető ajánlata: a roma drámairodalmi művekben megjelenő pozitív roma hős megismerése, elemzése és megvitatása fontos ügy a fiatalok számára, illetve a roma hősök példái a döntéshelyzetekre, a felelősségvállalásra, az aktivitásra és a változtatás képességére vonatkozóan példamutató lehet. Kiderült, a Roma Hősök workshop jó szolgálat lehet mindenütt, ahol fontos fókusz fejleszteni a diákok együttműködési és kommunikációs kultúráját.

Dömök Edina és Balogh Vivien a Független Színház művészei, ezúttal tréner szerepben novemberben kétszer látogattak el Nyíregyházára. Az Evangélikus Kistemplom gyülekezeti termében a rövid ismerkedést követően először a hősiesség mibenlétét boncolgattuk: mi számít manapság megfelelő tettnek ahhoz, hogy hőst kiáltsunk? Vannak hétköznapi hősök is, vagy csak a történelmi lépték számít? Rövid videók villantottak fel egy-egy fontos részletet olyan európai történetekből, melyeket aztán a csoportmunkába szerveződött szakkollégistáknak kellett a maguk teljességében megfejteniük, összerakniuk a rendelkezésükre bocsátott források alapján. A második workshopon először személyességre hangolták csoportunkat a trénerek, majd ismét az együttműködés került előtérbe: novellát, mesét, videót alkottak az egyes csoportok.

A Független Színház trénereinek vezetésével a workshop során cigány és nem cigány fiatalokat egyaránt érintő, valóságos roma élettörténeteket feldolgozó európai roma drámák bemutatására, a hősök hátterének, értékeinek, döntéseinek, illetve az általuk hozott változások megvitatására, saját hősök beazonosítására és kreatív bemutatására került sor. Teljesült a legfőbb cél: megfogalmazták saját történeteiket a témában, és meghökkentően kreatív megoldásokat találtak az önkifejezésre, volt autentikus történetmesélés, szépséges mese és hihetetlen leleménnyel helyszínre adaptált, telefonnal rögzített videofilm. Két fantasztikusan intenzív, élményt adó találkozásunk volt a roma hősök apropóján Edinával és Viviennel, az empatikus és érzékeny trénerekkel, no és egymással! Köszönet érte partnereinknek. A program a Nők a Jövőért Egyesület programvezetésével, a Badur Alapítvány támogatásával valósult meg.

A közösen írt történetet Túró Vanda mesélte el a Lakatos nővérekről – klikk, ha látni szeretnéd a videót:

A Lakatos nővérek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .