Reformáció 500

Vándorkiállítás – tárlatvezető szakkollégistákkal                        

Az 500 éves reformáció címmel nyílt vándorkiállítás a Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézete és az Evangélikus Roma Szakkollégium szervezésében az egyetem kerengőjében február 13-án, hétfőn délelőtt. A tárlat anyagát a Nyíregyházán működő Bethlen Gábor Oktatási Alapítvány és a Bethlen Gábor Iskola és Óvoda közössége hozta létre a Reformáció 500 Emlékbizottság támogatásával. A vándorkiállítás az év végéig lesz úton, Szegeden, Kolozsváron át Salgótarjánig, számos állomáson időz majd a következő hónapokban, a Nyíregyházi Egyetem D. épületében február 24-ig tekinthető meg.

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium diákjainak énekszolgálatát követően dr. Kiss Ferenc intézetvezető, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a sötét középkor megérett a változásokra, mire rendelkezésre állt Gutenberg találmánya. A „sötét fogyasztói társadalom” is megérett a változásra, és az internet készen áll arra, hogy közvetlen eszköz legyen.
Laborczi Géza, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, az ERSZK igazgatótanácsának elnöke arra hívta fel a nagyszámú érdeklődő figyelmét, hogy Luther 95 pontjának nyilvánosságra kerülése után három hónappal már vitáztak róla a professzorok és tanítványaik a soproni egyetemen. Luther tézisei szellemi értelemben lángra lobbantották Európát, az okok taglalása után Laborczi Géza arra hívta fel a figyelmet a Nyíregyházi Egyetem kerengőjében, hogy a reformáció nyitott utat a kutatás szabadsága révén a tudományok előtt, adott rangot és becsületet a hétköznapi munkának, teremtett teret az anyanyelv fejlődésének Európa országaiban, és irányította figyelmünket arra, hogy az Istenben való hit megfogalmazása és újrafogalmazása az ember legszemélyesebb ügye. A reformációban tehát nem egyszerűen történelmi eseményt ünneplünk, mutatott rá az evangélikus lelkész.
Ezt követően Gulyás Csaba, a Bethlen Gábor Iskola és Óvoda történelemtanára a kiállítás létrejöttének körülményeiről, a vallási türelmet hirdető névadójuk előtti tisztelgés szándékáról beszélt. Dr. Jeney Teréz, a NYE Tanítóképző Intézetének vezetője és Molnár Erzsébet, az ERSZK intézményvezetője a januári megnyitóünnepségükön vette észre a kínálkozó lehetőséget: mielőtt a vándorkiállítás elhagyja a szabolcsi megyeszékhelyet, legyen egy jelentőségteljes állomása az egyetemen, ahol a nyíregyházi evangélikus oktatási intézmények diáksága is megtekintheti a reformáció eseményeit és hatásait bemutató tárlatot.
A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és az Evangélikus Luther Márton Kollégium diákjainak az ERSZK tanító, tanár és szociálpedagógia szakos hallgatói tartottak tárlatvezetést: Balázs Dávid, Balogh Jenifer, Balogh Roland, Katócs Gábor, Kovács Richárd, Lakatos István, Lakatos Magdolna, Szuhár Renáta és Varga Ákos.

A huszonöt roll-lupon elhelyezett anyag annak a középkori társadalmi háttérnek a felvázolásával vezeti be a szemlélődőt, melybe Luther Márton színrelépése illeszkedett. Képet kapunk a reformáció tanairól, azok terjedéséről, a követők által képviselt eszmei irányvonalakról, a reformáció európai, valamint az újvilágra gyakorolt hatásáról, majd a magyar reformáció legnagyobb alakjairól és jelentősebb fordulatairól, végül a protestantizmus újabb hullámairól is megemlékezve.

Az alkalomra egyébként elkészült a Luther nyomában című kiadvány. Az ERSZK hallgatói 2016. október 27-30-án jártak Wittenbergben, Eislebenben, Erfurtban, Drezdában, a tanulmányi kirándulásról készült esszékből szerkesztettük a fényképekkel illusztrált könyvecskét.

http://www.evangelikus.hu/vandorkiallitas-nyilt-reformaciorol-nyiregyhazan

http://kolcseytv.hu/reformacio-kiallitas-az-egyetemen/

http://www.szon.hu/otszaz-eves-a-reformacio-kiallitasmegnyito-a-nyiregyhazi-egyetemen/3375393

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .