Pozitív váratlan az előítéletek ellen

Tolerancia-hétvége a roma szakkollégiumban

A hatodik tanévet kezdte a hétvégén tartott tanévnyitóval és az idei első szakmai műhelymunkával Nyíregyházán az Evangélikus Roma Szakkollégium (ERSZK), annak a különleges intézményrendszernek a tagja, melyet a történelmi egyházak a kormány kezdeményezésére alapítottak 2011-ben egy új roma értelmiség és középosztály életre hívása érdekében. (A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatnak már hét tagja van az ország jelentős felsőoktatási központjaiban, Budapesten kívül még Debrecenben, Miskolcon és Szegeden).


infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_eszaA péntek délutáni tanévnyitó istentiszteletet, Asztalos Richárd debreceni evangélikus lelkész igei szolgálatát követően a szakkollégisták máris a szakmai munka sűrűjében találták magukat. A tolerancia témáját dolgozták fel, megismerve tételesen az alapvető emberi jogokat, az Európai Unióban általános alapértékeket, az előítéletek természetét, az ellene való küzdelem nehézségeit és szükségességét, a sokoldalú tájékozódás fontosságát. A Tudás 6alom című klip mondanivalójának megfelelően, az „okozz pozitív csalódást!” -mottó jegyében a szakkollégisták szombaton az Állatparkba invitálták az Élim Evangélikus Szeretetotthon lakóit. A roma/cigány fiatalok és az értelmi fogyatékosok, kerekes székesek közös sétája itt-ott valóban váratlanul érte, megdöbbentette a többi kirándulót, a vidámságát rendíthetetlenül őrző társaságot azonban nem ez kötötte le. A délutáni tréningen képzett terapeuta vezetésével beszélték ki, dolgozták fel élményeiket, a találkozás és az Élimben gondozott lányok váratlan szeretet-megnyilvánulásainak örömét.

dsc_0128

Az Evangélikus Roma Szakkollégium célja olyan értelmiségi fiatalok kinevelése, akik felelősséget vállalnak és hatékonyan tesznek a cigányság felemelkedéséért és a cigány-magyar együttélésért. Ennek érdekében a szakkollégium a nyíregyházi felsőoktatási intézmények hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású hallgatóit saját szakterületükön kimagasló teljesítményhez segíti, tehetséggondozó és szükség esetén hátránykompenzáló tevékenységet végez. Ebben a szemeszterben 27 fiatallal foglalkoznak, mind a három nyíregyházi felsőoktatási intézményből képviseltetik magukat: tizennégyen a Nyíregyházi Egyetem hallgatói, tizenketten a Debreceni Egyetemen tanulnak, egyikük pedig a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán hittanári szakon kezdte meg tanulmányait. Ennek megfelelően a roma szakkollégisták különböző szakokon és évfolyamokon tanulnak, közülük hatan tanítónak, hárman diplomás ápolónak készülnek. Két-két szociálpedagógus, védőnő, szociális munka, illetve kisgyermeknevelő szakos hallgató tagja a szakkollégiumnak, továbbá leendő tanár, sportszervező, szülésznő, mentőtiszt, egészségügyi ügyvitelszervező, mérnök, jogász, vizuális ábrázoló és szociológus is van a csapatban. Az ERSZK-ba 10 lány és 17 fiú nyert idén felvételt, az első évfolyamot kezdik közülük tizenegyen, és idén egy szakkollégista tanul már mesterképzésben.
Az ERSZK-ban minden hónapban szerveznek a mostanihoz hasonló, speciális felkészítést nyújtó hétvégi programot – tudtuk meg Molnár Erzsébettől, az intézmény vezetőjétől. A diplomához nélkülözhetetlen nyelvvizsga megszerzése érdekében nagy hangsúlyt helyeznek az angol és német nyelvi kurzusra, szervezik és szorgalmazzák, hogy a fiatalok önkéntes munkát végezzenek, aktív közösségi és kulturális életet éljenek. A szakkollégisták tanulmányi előmenetelét tutorok, beilleszkedését, szociális nehézségeinek áthidalását pedig mentorok segítik. A szakkollégium ösztöndíjat is biztosít a hallgatóknak, hogy anyagi okok miatt ne kényszerüljenek feladni azt a tervüket, hogy értelmiségiként segítik a hazai cigányság felemelkedését.

Megjelent itt, az evangelikus.hu-n!

 

« A 2 »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .