Összefogás a hátrányos helyzetű gyerekekért

Az ERSZK hallgatói már több mint féléve önkéntes munkát végeznek a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványnál. Lelkesedésük a hallgatókkal foglalkozó doktornőt, dr. Szim Katalint is megérintette, gyűjtést szervez a toldi családok számára.

„Nekem annyi meglepetést okoztak ezek a fiatalok! A nyitottságukkal, a kíváncsiságukkal főleg, hogy sohasem fáradnak el a kérdezősködésben” – lelkesedik dr. Szim Katalin a roma szakkollégistákra gondolva. Tényleg nagy dolog, hogy találkozásaikkor a hallgatók még képesek érdeklődést mutatni, hisz meglehetősen „leamortizálva” kapja meg a társaságot a doktornő: egész heti főiskolai strapa után, a péntek délután kezdődő tömbösített hétvége szombatjának végén. Amikor már a Nyíregyházi Főiskola oktatótermei is zárva vannak, ezért aztán pont jó, hogy lehet menni a doktornő birodalmába, a sóbarlangba!

Életmód és egészségfejlesztés – ez a címe a „tantárgynak”, amit abból a megfontolásból illesztettek a diplomáért küzdő, jellemzően sok nehézséget megélt, hátrányos helyzetű fiatalok képzési programjába, hogy legalább valamit ellensúlyozzanak a rájuk mért nehézségekből.

A mélyszegénységről szóló reprezentatív kutatások, a népbetegségek magas arányáról, a magyar népességre jellemzőnél rövidebb várható élettartamról szólnak. Az alig két évtizedet megélt lányok és fiúk élete már eddig is folytonos küzdelemben telt, és itt most az anyagiaktól függetlenül arra a teljesítménykényszerre kell gondolnunk, ami szükségszerű velejárója az ambíciónak, hogy dacolva a körülményekkel diplomások szeretnének lenni. Kit érdekel még ilyenkor a lábon elhordott influenza, mandulagyulladás, a lassan fojtogató stressz? Pedig feltétlen tudniuk kell róla, milyen veszélyek fenyegetik az egyébként heroikus teljesítményre is képes gyenge és törékeny embert.

Ám mivel közülük néhányan már huszonévesen megtapasztalják a magas vérnyomás betegséget, a gyomorfekélyt, így már nem tűnik üres beszédnek, hogy mindennek az alapja az EGÉSZ-ség, törekednünk kell tehát a megbomlott harmónia helyreállítására. És erről Szim doktornővel nagyon jókat lehet beszélgetni! Nem csak az allergiák, a légzési nehézségek terepe a sóbarlang, és a tananyagtól, az elsajátított ismeretektől függetlenül valahogy mindig mindenkinek könnyebb lesz itt a batyuja – és hogy ez a negatív ionizációs hatástól van-e, vagy dr. Szim Katalin légző tornájától, vagy egyszerűen a mosolyától, az most lényegtelen.

„Pontosan ott ült azon a széken, ahol most Te, és ömlött belőle a szó, hogy mit látott Toldon! Hogy micsoda nyomort és kilátástalanságot és milyen csodálatos, fénylő szemű és mesésen rajzoló, tehetséges gyerekeket, és hogy nem lehet, hogy ez egyedül csak a Ritók Nóra gondja legyen!” – mesél tovább dr. Szim Katalin, milyen különleges élmény volt számára tapasztalni, mikor a szakkollégista, a hátrányos helyzetű fiatalember mit érez a még hátrányosabb helyzetűek láttán.

„Nyírbátorban, ahol eddig élt, még nem látott ilyen kilátástalan nyomort, mint most Toldon, ezért a barátai körében kezdett gyűjteni! Erre bennem is megszólalt valami: itt annyi vendég megfordul a sóbarlangban, jól szituált családok, sok gyerek, és minden családban van kinőtt ruha, feleslegessé vált holmi, csak el kellene kezdeni gyűjteni. Itt a sóbarlang portáján van hely raktározásra, telerakhatjuk a fürdőkádat gyerekruhával, a melléképületbe akár bútorfélét is le lehet tenni! A főiskolások, a roma szakkollégisták pedig rendszeresen mennek önkéntes munkát végezni Ritók Nóra alapítványához Toldra, tehát minden egyszerű: a felajánlott adományokat kézről kézre adják hiteles emberek, amíg elér a rászorulókhoz. Csak egy állomás vagyok, egy gyűjtőpont, ahová minden szombaton el lehet hozni a szegény, hátrányos helyzetű embereknek szánt adományokat és ezek a fiatalok majd gondoskodnak róla, hogy a jó szándék célba érjen! ”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .