Önkénteskedés az Igazgyöngy Alapítványnál

Szakkollégiumunk hallgatói és tanárai önkéntes munkával segítik a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány munkáját. L.Ritók Nóra az ezredforduló évében alapította meg művészeti iskoláját Berettyóújfaluban, az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola azóta minden képzeletet felülmúlva bizonyított. A hat telephelyen működő művészeti iskolának mintegy 600 növendéke van, 60 százalékuk hátrányos helyzetű és magas a cigány származásúak aránya.

Évente 400-500 díjat hoznak el a hazai és nemzetközi gyermekrajz pályázatokon, elismerik teljesítményüket a világ minden pontján. A „kiválóan megfelelt” szakmai minősítéssel rendelkező Igazgyöngy sikerének titka abban a pedagógiai küldetésben rejlik, mely a művészeti nevelést a személyiség fejlesztésének, a hátrányok kiegyenlítésének eszközeként használja. Az egyéniség, az identitás felvállalása, az önkifejezés kiemelt szempont, miközben folyamatosan keresik a legmegfelelőbb eszközöket tanítványaik vizuális kifejezőeszközeinek bővítéséhez, a nevelési lehetőségek maximális kihasználásával.

L.Ritók Nóra és alapítványa azonban már hosszú évek óta nem csak a művészeti nevelésben képvisel figyelemre méltót, modellértékű munkát végez csapatával a szociális munkában, közösségépítésben, és ez az, ami miatt a nyíregyházi főiskolákon tanuló roma hallgatóknak, az Evangélikus Roma Szakkollégium tagjainak tudniuk kell róla, készüljenek bár tanárnak, egészségügyi dolgozónak vagy mérnöknek. Ez nem olyasmi, amit előadásokat hallgatva szív magába a szorgalmas diák.

Már az első, megismerkedő látogatást is önkéntes munkával kapcsoltuk össze: a roma szakkollégium hallgatói – akik maguk is vittek adományokat – Berettyóújfaluban segítettek rendszerezni a felhalmozott ruhákat, cipőket az alapítvány szociális raktárában. Majd a közeli Told községben folyó közösségépítés, a mélyszegénység ellensúlyozására kidolgozott önfenntartó program elemeivel ismerkedve rácsodálkozhattak a Szuno termékekre. A gyerekek rajzait táskákra, lakástextilre, használati eszközökre hímző asszonyok termékeinek promotálásába, értékesítésébe a szakkollégisták is bekapcsolódtak azóta, látogatásaikat pedig arra igyekeznek használni, hogy lelki megerősítést adjanak a kilátástalanságból utat keresni igyekvő toldiaknak.

Hallgatóink Liszka Viktor nyíregyházi evangélikus kórházi lelki gondozó vezetésével december 22-én visszatértek az Igazgyöngy Alapítvány toldi székhelyére, ahol játékos karácsonyi foglalkozás keretében Jézus születésének történetéről beszélgettek az egybegyűltekkel, főként gyerekekkel és néhány szülővel, valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről érkező önkéntesekkel. Énektanítás is volt, a jól ismert adventi és karácsonyi énekek mellett a Gryllus-Sumonyi szerzőpáros által megzenésített 113. zsoltár (amely az Új Ének című evangélikus ifjúsági énekeskönyvben a 104. ének) volt a legnépszerűbb a toldi gyerekek körében. Az alkalom végén a Miatyánkban közösen kértük: mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma.

A szakkollégium hallgatói azóta is rendszeresen járnak Berettyóújfaluba és Toldra, hogy bekapcsolódjanak az alapítván önkéntes munkájába. Május elején tett látogatásunkkor a felnőtteknek áhítatot tartottunk, majd csoportosan beszélgettünk velük életük felmerülő nehézségeiről. Eközben a hallgatók másik csoportja gyermekfoglalkozást tartott a toldi művelődési ház nagytermében. Az alkalmat közös sütizés és beszélgetés zárta, a finomságokat szintén a hallgatók készítették.

Következő alkalommal június 14-én megyünk hozzájuk. Addig is aktívak vagyunk: az ERSZK hallgatóinak önkéntes munkája ugyanis a velük foglalkozó doktornőt, dr. Szim Katalint is megérintette, aki gyűjtést szervez a toldi családok számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .