Nyitottan és reményekkel telve

Budapest – Az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA=Evangelical Lutheran Church in America) Fiatal felnőttek világméretű misszióban címet viselő (YAGM=Young Adults in Global Mission) programjának keretében immáron negyedik éve érkeznek Magyarországra amerikai önkéntesek, akik a Magyarországi Evangélikus Egyház különböző területeken végzett munkájában: az iskoláinkban, gyermek- és szociális ellátó intézményekben szolgálnak egy éven át. Az újabb önkéntes csapat első, eligazító alkalmát a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában tartották 2015. szeptember 15-én.

Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az önkéntes csapat felügyeletét Rachel Eskesen végzi majd, aki folyamatos kapcsolatban fog állni a fiatalokkal, akik reménység szerint megismerik majd nem csak az illető intézményeink munkáját, hanem részt vesznek majd az egyház mindennapjaiban, megismerik majd kapcsolatainkat, barátságokat kötnek gyülekezeteink- és intézményeink tagjaival ésegy év alatt előrelépéseket tesznek majd a magyar nyelv ismertében is.

A közös kibocsátó istentiszteleten mind a hét szolgálatra indulóért szólt az imádság. Rachel Eskesen Lukács evangéliuma (24,44-53) alapján tartott igehirdetésében hangsúlyozta, hogy a fiatalok forduljanak szeretettel, nyitott szívvel mások felé, legyenek bátrak, legyenek készek tanulni, tapasztalni és közben emeljenek szót az igazságosság, a béke érdekében és járjanak a hitben.

Dr. Fabiny Tamás médiáért, külkapcsolatokért és a diakóniai munkaágért egyaránt felelős püspök az önkéntesekhez intézett szavaiban kiemelte mennyire fontos szolgálat az, amit az amerikai fiatalok vállalnak. Fontos, hogy nyitottak legyenek és befogadóak, hiszen kulturális hátterük más lehet, mint amit itt fognak majd tapasztalni. A püspök arra is kérte a fiatalokat, hogy próbáljanak meg objektívek lenni a magyarországi történések iránt.

 

Bemutatkoznak az önkéntesek

Az alkalmon igyekeztünk megismerni a Magyarországon szolgáló önkénteseket és terveiket.

Sara Swanson a Nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban fog szolgálni, de ő is szeretne angolt oktatni a város iskoláiban.

„Most fejeztem be fizika szakon a minnesotai St. Olaf College-ot. Eredetileg Alaszkából származom, szeretek sokat a szabadban lenni, új dolgokat tanulni, élvezni az élet sokféleségét.”

Andrew Texley Nyíregyházán fog dolgozni a kertvárosi gyülekezethez tartozó diakóniai ellátórendszer intézményeiben, így az Oltalom Szeretetszolgálatnál a hajléktalanok között, alkohol és drogfüggők között, anyaóvóban élő nők és gyerekek között. Tapasztalatokat szeretne gyűjteni a Joób Olivér Szeretetotthonban az idősek között végzett szolgálatban is.

„A Nebraska állambeli Albionból jöttem, történelem tanulmányokat folytattam a Kearney Egyetemen. Már alig várom, hogy a magyarok között szolgálhassak. Izgatottan várom, Isten mit tartogat számomra ebben az évben.”

 

Horváth-Bolla Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .