Nyíregyházán az együttérzés szobra

Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya társszékesegyház külső előterében időzött november utolsó hétvégéjén a Hajléktalan Jézus szobra. Timothy P. Schmalz kanadai szobrászművész alkotásának másolata a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében tavasz óta vándorol az ország nagyobb városaiban, hogy ráébresszen az együttérzés fontosságára. Az Evangélikus Roma Szakkollégium ifjúsága is kivette részét az alkalomból.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Kossuth tér nagyobbik részén az adventi forgatag előkészületei zajlottak péntek délelőtt, amikor a katolikus templom előtt meghitt együttléttel fogadta az együttérzés szobrát a római katolikus, a görög katolikus és az evangélikus közösség. A szeretetszolgálat teaosztása a fedél nélkül élőket is közelebb hozta.
Tarnai Zoltán a Máltai Szeretetszolgálat észak-alföldi regionális vezetője a kezdeményezés céljáról szólva elmondta, míg Jézus tudta, mi van az emberben, nekünk a tudományok segítenek eligazodni ebben is. A professzionális segítés, a szakmailag megalapozott szociális munka azonban nem képes visszaadni az elesettek méltóságát. „Szegények mindig lesznek veletek” – utalt a társadalom érzékenyítésének fontosságára.
Laborczi Géza evangélikus lelkész, a nyíregyházi hajléktalanok ellátását végző Oltalom Szeretetszolgálat igazgatója szerint a Hajléktalan Jézus szobra olyan provokáció, amitől egyszerre mérges és hálás: a művészet ereje kimozdít a rutin hitből, a rutin szociális érzékenységből és a szeretet valósága felé indít, hogy számot vessünk, hányadán is állunk Istennel, hol tartunk a hitünkben és a körülöttünk szükséget szenvedő emberekkel.
Molnár Zoltán görögkatolikus parókus megvallotta, meghökkentette még a szobor léte is, de milyen kár, hogy nem a hajléktalanságban élő emberek hökkentenek meg! Ne hunyjon ki a nyugtalanság a szívünkben, sok kis odafigyeléssel a nagy bajok is megelőzhetők.
Felföldi László, általános püspöki helynök, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, a Máltai Szeretetszolgálat kezdeményezését befogadó házigazda arra hívta fel a figyelmet, hogy a szobornak nincs arca. Azokat jeleníti meg ugyanis, akiket nem veszünk észre, nem találunk meg. „Mindnyájunk szíve mélyén van egy ilyen pad, amelyen ott ülnek az arctalanok” – merjük megtalálni arctalan testvéreinket.
A lelkészek, papok után az Istentől tanult szeretettel, ám professzionális ellátást nyújtó Oltalom Szeretetszolgálat kötelékébe tartozók léptek a mikrofonhoz. Elsőként a hajléktalan szállón élő Jakab Lajos bizonyságtételét hallottuk, akinek gyönyörű festménye egy időre a szobor megsebzett lábánál kapott helyet. Majd Horváth Ida, a segítettből segítővé előlépett szociális munkás, az Oltalom munkatársa, a Debreceni Egyetem szociálpolitika mesterképzésben tanuló hallgatója saját megrendítő élettörténetével a láthatatlan isteni kegyelem erejét tárta hallgatósága elé. Az egykori roma szakkollégista szerint engednünk kell, hogy használjon minket is Isten, hogy egymás szolgálatára lehessünk. Siska Ildikó, a Családok Átmeneti Otthonának munkatársaként tíz éve dolgozik az Oltalomnál, s azóta 20 újszülött érkezett ott hajléktalan sorsba. Nélkülöző, válságba jutott családokról, még az áldásra emelkedő kéztől is megrettenő gyermekekről mesélt, s arról a legfontosabb tapasztalatáról, hogy mindig úgy kell segíteni, ahogyan az érkezőnek szüksége van rá, s nem ahogyan mi helyesnek gondoljuk. Az azonban biztos, hogy a ruha és a kenyér kevés – igaz szeretet nélkül.
Ezt követően a hangszóróból felhangzott Lackfi János hangján A hajlékkészítés zsoltára című vers, a költő a szobor Magyarországra érkezése alkalmából írta a verset. A megindító ünnepség az Evangélikus Roma Szakkollégium tagjainak énekszolgálatával ért véget.
A hét végén a nyíregyházi Kossuth téren kigyúltak az ünnepi fények, az advent jegyében forralt bor és kürtős kalács édes illata lengte be a városközpontot. Kicsit odébb, a Hajléktalan Jézus szobra azonban nem maradt magányos: a három egyház gyülekezetei, közösségei váltották egymást körülötte a három nap alatt.

Sajtómegjelenések:

Az evangelikus.hu beszámolója

 

http://www.szon.hu/nyiregyhazan-a-hajlektalan-jezus/3690319

A nyirgorkat beszámolója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .