Luther nyomában

A reformáció 500. évfordulójára készülve, Luther nyomában, Németországban járt az Evangélikus Roma Szakkollégium közössége 2016. október 27-30. között. Mondhatni, a reformáció 499. évfordulóján…
A tanulmányút célja az volt, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő szakkollégium ifjúsága megismerkedjen azokkal a történelmi helyszínekkel, amelyek a nagy reformátor színre lépésének kulisszáit adták.

 

 

A négynapos út során Luther Márton életének legfontosabb helyszíneit keresték fel, Eisleben, Erfurt, Wittenberg, Drezda nevezetességeinek meglátogatásával rajzolódott ki a hitújító életpályája, munkássága, a reformáció terjedésének minden fontos mozzanata. Szakavatott idegenvezető segítségével tárult eléjük a kor, elevenedtek meg a történelmi hangulatú helyszínek, jöttek személyes közelségbe a puritán használati tárgyak, a káprázatos képzőművészeti alkotások, az ihletett templombelsők. A történelmi levegővel áthatott óvárosok, piacterek, kastélyok élménye átélhetővé tette a reformáció eszméjét, Luther máig ható gondolatainak igazságát. A fiatalok képet kaptak Luther egyházmegújító munkásságának jelentőségéről, kora társadalmi és gazdasági viszonyairól, az épített környezet olyan jeles műemlékeiről, melyek ma már a Világörökség részei. A négynapos út új történelmi, vallás- és művelődéstörténeti ismeretekkel, és spirituális élményekkel gazdagította a szakkollégistákat.
A nyíregyházi felsőoktatási intézményekben különböző szakokon és évfolyamokon tanuló roma fiataloknak hatalmas élmény volt a közös németországi utazás, az itt szerzett új ismereteikről, erről szóló gondolataikról abban a képes kiadványban adnak számot, amelyet már a Reformáció emlékéve alkalmából jelentet meg az Evangélikus Roma Szakkollégium.
A tanulmányút és workshop a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, az NTP-SZKOLL-B-0003 projekt keretében valósult meg.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .