Lezárult az NTP-projektünk

Támogatja intézményünk szakmai kiteljesedését a Nemzeti Tehetség Program. A most záruló tanévben vitaestek és tematikus kurzusok szervezésére adott lehetőséget az NTP-SZKOLL-17-0003 jelű projekt. Októbertől májusig, havonta egy-egy alkalommal olyan fontos kérdésekben kerestünk érvényes válaszokat, mint a kisebbségek helyzete, a társadalmi tőke szerepe, a szociálpolitika égető kihívásai, a táplálkozáskultúra mibenléte, az ember környezetének harmóniája, a vallási sokszínűség és az ökumené lényege, illetve a közösségi tevékenységek fontossága. Mindegyik alkalommal a téma valamely szakértőjét kértük fel vitaindítóra, illetve a beszélgetés moderálására, az új összefüggések feltárására.

 

 

 

 

dav

 

A sort Lázár Péter, a Kedvesház alapítója nyitotta, akit azért hívtunk, hogy mint úttörő értelmiségi, mint aki saját erejére támaszkodva jutott az állami gondozott léttől a pedagógiai innováció elismert szaktekintélyének státuszába, a kisebbségi lét kihívásairól, a megküzdési stratégiákról beszélgessen velünk.

 

 

 

 

Még ugyancsak októberben került sor az első NTP-s kurzusra a Széna téri kistemplomban, illetve gyülekezeti teremben. Asztalos Richárd debreceni evangélikus lelkész, rendszeres előadónk ezúttal Monoteista világvallások Európában címmel a kereszténység, a zsidóság és az iszlám jellegzetességeit, hasonló és eltérő vonásait ismertette meg velünk. Ezt követően dr.Barabás László társadalomismeret kurzusa részben már ismert és eredendően új információkkal vértezte fel hallgatóságát, a jelenben zajló változásokra vonatkozó ismeretekkel is bővítette a meglévőt. A rendszerszemléletű foglalkozás azt tűzte célul, hogy a hallgatók képesek legyenek ismereteik alapján saját véleményt formálni.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Úristen kinyilatkoztatása szerint nem jó az embernek egyedül lenni, nem jó a társtalanság. Nem jó az elidegenedés, az elszigetelődés, az egyedül maradás. A modern társadalmak embere hajlamos megfeledkezni erről, pedig szenved tőle…A társadalmi tőkének központi szerepe van mind a modern piacgazdaságok, mind a stabil és demokratikus politikai rendszerek, mind pedig az integrált társadalmak megfelelő működésében. Az ERSZK munkatársa, a közgazdász végzettségű Oláh Róbert előadása fontos kitérőt tett annak hangsúlyozására, hogy a társadalmi tőke és az erkölcsi tőke összekapcsolódása nélkül nehéz helyesen értelmezni a kifejezést, a kettő együttese a diktatúrák legfőbb ellensége.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mióta létezik a szociális gondoskodás? Hogyan állnak rendszerré a gondoskodás formái? Az ezerszer elátkozott segélyezés kontra emberhez méltó élet… A szociálpolitika fejlődésének története, a jelen mozgatóerői. A szociálpolitika története Deme Dóra szociálpolitikai szakértő tálalásában hihetetlenül izgalmas. Négyezer év fordulatain, társadalmi fejlődésén át vizsgálva telt meg tartalommal a jóléti állam fogalma, a piaci erők és az állami, közigazgatási eszközrendszer egymásra hatásának folyamatos problematikája.

 

 

 

Az Evangélikus Roma Szakkollégium, a Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézete, az MTA DAB Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakbizottságának Romológiai Munkabizottsága közösen szervezte a soron következő programot, L. RITÓK NÓRA: LÁTHATATLAN MAGYARORSZÁG című könyvének bemutatóját. A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényre a többnyire pedagógiai pályára készülő egyetemi ifjúság volt kíváncsi, de az egyéb szakokon tanuló roma szakkollégisták számára is fontos tudás mindaz, amit L.Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a közelmúltban megjelent könyvében az olvasó elé tár. Ha maguk is abból a világból érkeznek, akkor azért… A könyvbemutatóra egyébként a szabolcsi megyeszékhelyen működő két felsőoktatási intézmény társadalompolitikával foglalkozó tanárai közül is sokan eljöttek. A könyvet bemutatta, és a szerzővel való beszélgetést vezette Dr. Jenei Teréz főiskolai tanár.

A helyes életmód jelentősége volt a témája a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult soron következő vitaestünknek, melyhez dr. Újhelyi János gyermekgyógyászt, illetve sportorvost hívtuk vendégnek. Újhelyi főorvos izgalmas és érdekes irányított kérdésekkel aktivizálta a szakkollégistákat, akik között sokan vannak olyanok, akiknek tanulmányaival is összefügg az életmód számos vonatkozása, legyenek akár védőnő, ápoló, sportszervező és rekreáció szakosok, vagy valamely pedagógiai szakirány képviselői. Az aktív sportember azonban személyre szólóan, a majdani hivatástól elvonatkoztatva is tudott figyelemre méltó, releváns információkat nyújtani a

táplálkozás-mozgás-káros szenvedélyek bűvös háromszögében.

A tanév második szemeszterére tervezett NTP-kurzusra április közepén került sor, melynek középpontjában az ember és környezete állt. A Kistemplom gyülekezeti termében előbb az egészséges életmód elemeinek megvalósítási lehetőségeiről volt szó, Dr. Újhelyi János gyermek-, ifjúsági és sportorvos könyörtelen tükröt tartott elénk: kutatási eredményekkel, statisztikákkal tárta fel egészségi állapotunk mutatóit, életvitelünk, szokásaink alakulását és a kettő szoros összefüggéseit. A genetika 5, az adott egészségügyi ellátás és a környezet állapota 10-10, a szociális helyzet 15 %-ot képvisel, míg az életmódnak 60%-ban van jelentősége az egészségünk szempontjából. A workshop az ebből következő tanulságokat dolgozta fel.

Másnap az ember és környezet viszonyáról tanultunk. Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem intézetvezető főiskolai tanára rengeteg módon igyekezett megértetni, hogy az ember a természet része, nem pedig ura és leigázója. Számos elrettentő példával szembesített bennünket, mi következik abból a Földre nézve, ha erről megfeledkezünk. Iránymutatásai alapján igyekeztünk megfejteni, mi motiválja az embereket önsorsrontó tevékenységeikben…

 

 

Hogy közelebb legyünk a természethez, a tanév végéhez közeledve erdei iskolai tábort rendeztünk Napkoron. A természet közeliség megélése és a mozgás adta a program gerincét.

 

 

 

 

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló vitaest-sorozatunk utolsó rendezvényére a tanévzáró előtt került sor: felekezeti sokszínűség, ökumené címmel. Meghívott előadónk az ERSZK igazgatótanácsának elnöke, Laborczi Géza címzetes főiskolai docens, evangélikus lelkész volt. Lázár Ervin Virágszemű című meséjével érzékeltette – Haumann Péter fantasztikus előadásában -, hogy nincs csúnyább, mint mikor a virágok veszekednek, noha a világ kétség kívül efelé tart… A sokszínűség ajándékként jelenik meg az életünkben, s bár ezt maguk a szakkollégisták is így érzik és élik meg, az előadótól érveket kaptak ahhoz, hogy könnyebben vívják meg elkerülhetetlen harcaikat önmagukkal és a világgal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .