Irány Ibrány!

Közös felelősségünk a roma kisebbség sikeres integrációja. Mindegy, hogy szívjóságból vagy számításból, emberjogi vagy közgazdasági megfontolásból közelítünk ugyanis – a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

Irány Ibrány!

dsc_0821_
Lehet azon polemizálni, miért nincs több látszatja a romák felzárkózásáért tett évtizedes erőfeszítéseknek Magyarországon, de nem lehet az átütő siker elmaradására hivatkozva nem tenni semmit.
Intézményünk, az Evangélikus Roma Szakkollégium – úgy is, mint a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tagja – azt tekinti küldetésének, hogy hozzájáruljon a roma és magyar identitásában megerősített cigány értelmiségiek képzéséhez. Az ERSZK tagjai sokféle hivatásra készülnek, de fontos, hogy szakjuktól függetlenül mindannyian értsék a társadalmi folyamatokat és fogalmuk legyen arról, mi miért történik a világban, pontos képük legyen a valóságos helyzetről egyéni sorsuktól függetlenül. Véleményünk szerint, ha mérnök, ha diplomás ápoló, ha szülésznő vagy épp matematikus lesz is a szakkollégista – érkezzen a felsőoktatásba bármiféle megélt élménnyel, élettapasztalattal – , még a felkészülés éveiben rá kell ébrednie: az egyedüli tisztességes értelmiségi magatartás, ha az vezérel bennünket: mi magunk mivel járulhatnak hozzá, hogy Magyarországon a kisebbség és a többségi társadalom viszonya a jelenleginél jobb legyen. Közös felelősségünk a roma kisebbség sikeres integrációja. Mindegy, hogy szívjóságból vagy számításból, emberjogi vagy közgazdasági megfontolásból közelítünk ugyanis – a jelenlegi helyzet tarthatatlan.
Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Társadalmi Mobilitás Operatív Program keretében számos olyan projekt fut Magyarországon, amelynek célja a romák/cigányok felemelkedésének, sikeres integrációjának előmozdítása. Ezek között is az egyik legkiválóbb az a komplex telep-program, melyet Ibrányban valósítanak meg. Ezért a TÁMOP-4.1.1.D-12/2/KONV-2012-0006 projekt keretében működő Evangélikus Roma Szakkollégium tagjai a 2013/14-es tanévet záró romológia táborban a „Szegregált lakókörnyezetben élők felzárkóztatása Ibrányban” című, TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0024 jelű projekttel ismerkedtek.
Az ibrányi komplex telep-program szociális, közösségfejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemeket tartalmaz, különleges értéke, hogy a legkisebb kortól minden korosztálynak, a szülőkkel bezárólag az egész családnak nyújt személyre szabott szolgáltatásokat. Figyelemre méltó, hogy az OKJ-s képzésben megvalósuló kőműves és festő szakképzés gyakorlati foglalkozásai keretében saját lakásukat, vagy éppen a szomszédét újítják fel a programba bevont férfiak! A 35 hónapon át tartó finanszírozási időszak egyik legfontosabb beruházása a szegregált körülmények között működő szociális fürdő és mosoda.
AZ ERSZK tagjai terepgyakorlatuk alatt megtapasztalták a Hajdu Zsolt vezette ibrányi csapat kiváló színvonalú, áldozatos munkáját, melyet a telepen végeznek, s mellyel a szakkollégium tagjainak terepgyakorlatát is segítették. Reméljük, beérik! Köszönet érte.

 

dsc_0742_ DSC_0775 dsc_0782_ DSC_0793 DSC_0798 dsc_0826_ DSC_0829 DSC_0830 DSC_0831 dsc_0848_ DSC_0855 DSC_0858 DSC_0888 DSC_0902 DSC_0908 dsc_0960_ dsc_0973_ DSC_0992 dsc_1006_ dsc_1010_ DSC_1036 dsc_1062_ DSC_1064 dsc_1158_

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .