Iowai látogatók

Noha Luther követői a tengerentúlon is kisebbségben élnek, az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház /ELCA/ tízezernél több gyülekezetet magában foglaló, hatvanöt egyházkerületet tömörítő hatalmas szervezet, négymilliónál több taggal. Az európai gyökereket nem feledve 15 országgal ápolnak szoros kapcsolatot az öreg kontinensen. Az ELCA számos európai egyházba küld lelkészt angol nyelvű istentiszteletek tartása vagy éppen nyelvtanítás céljából.


A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház Északkelet-iowai Egyházkerülete között módszeres munkával épül a testvéregyházi kapcsolat. Évek óta küldünk angolul jól tudó magyar fiatalokat segítőnek amerikai egyházi gyerektáborokba, miközben jelenleg négy tengerentúli önkéntes dolgozik magyarországi gyülekezetekben és intézményekben. A partnerségben azonban ennél jóval több lehetőség rejlik. Dr.Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke – úgy is, mint a Lutheránus Világszövetség alelnöke – már 2011-es chicagói útja alkalmával ennek kimunkálásán– kiaknázásán fáradozott. Steve Nelson, az ELCA chicagói székhelyű Globális Szolgálatának igazgatója április közepén látogatott Nyíregyházára. Újabb fejleményként most Steven L. Ullestad, az Északkelet-iowai Egyházkerület püspöke érkezett hazánkba.
A Wartburg College tizenöt diákjának május 1-én kezdődött kéthetes európai útjához csatlakozott az egyházkerület hatfős küldöttsége. Az Iowa, Illinois és Wisconsin állam határán található Dubuque városában a 19. század közepén alapított Wartburg College hallgatóiból, illetve az intézmény Szent Erzsébet kórusának tagjaiból álló küldöttség Luther Márton országában az egyházalapító és Árpád-házi Szent Erzsébet nyomait követve tett körutat, de felkeresték a buchenwaldi és a flossenbürgi koncentrációs tábort is. Programjukban a diakóniai munkát, a karitatív szervezetek tevékenységét taglaló találkozásokra és beszélgetésekre is jutott idő. A Csehországon és Szlovákián is átvezető utazás május 16-án ért Magyarországra, a sárospataki vármúzeum megtekintését követően pénteken a nyírteleki Filadelfia gyülekezet görögszállási roma missziójával ismerkedtek, majd a Nyíregyházán működő Evangélikus Roma Szakkollégium tevékenységéről tájékozódtak. Mint erről már korábban beszámoltunk, épp itt tevékenykedik tavaly augusztus óta két minnesotai önkéntes: Ashley Debilzen és Kristen Wall. A programban hangsúlyt kapott az ő munkájuk és magyarországi tapasztalataik megismerése.
Az iowai evangélikus küldöttség tagjai ellátogattak a mendei gyülekezethez, majd Pünkösd vasárnapján angol nyelvű istentiszteleten vettek részt az anglikán közösséggel, a hétfői ünnepet pedig Acsán töltötték. Magyarországi látogatásuk kedden az MEE központjában tett látogatással és tárgyalással fejeződött be.