Nálunk járt az amerikai nagykövet

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium vendége volt 2013. február 26-án az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis.

A látogatás apropóját az a konferencia adta, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Türr István Képző és Kutató Intézet „Tettekben az esély” címmel rendezett a társadalmi felzárkózás aktuális kérdéseiről a szabolcsi megyeszékhelyen. A romák integrációjának ügyében elkötelezett amerikai diplomatát Molnár Erzsébet lelkész, az intézmény vezetője tájékoztatta a szakkollégiumban folyó munkáról, az értelmiségivé váláshoz elengedhetetlenül szükséges segítő tevékenységről.

 

Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke, a szakkollégiumot fenntartó Magyarországi Evangélikus Egyházról szólva arra emlékeztetett, hogy egy zavart értékrendű társadalomban az egyházaknak egyértelműeknek kell lenniük és az evangélikus egyház az: közösségünkben mindenféle gyűlöltséget és rosszindulatot elképzelhetetlennek tartunk, de fel is emeljük ellene a szavunkat. Az evangélikus meghívó egyház, amely nyitott ajtóval, derűvel és toleranciával van, mely ebben az évben épp a „Reformáció és tolerancia” mottó köré szervezi konferenciáit, rendezvényeit, kiadványait. Az ökumené jegyében a roma szakkollégiumot fenntartó egyház ráadásul azt sem várja el, hogy a hallgatók tagjai legyenek, de azt igen, hogy vigyék tovább ezt a gyakorlatát és szellemiségét.

 

Eleni Tsakopoulos Kounalakis-t a szakkollégisták egyebek mellett az amerikai polgárjogi mozgalmakról kérdezték, majd a nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom történetét bemutató, négynyelvű, Kövekbe épített hitvallás című albummal ajándékozták meg.

A nagykövet távozását követően nem ért véget az együttlét, a roma szakkollégium hallgatóinak figyelme Sztojka Attilára, az EMMI Területi Felzárkózási Ügyek Osztályának vezetőjére irányult, aki saját életútjáról szólva arról beszélt, hogy értelmiségiként is meg kell maradniuk közösségükben, hogy valóban segíthessenek a hazai cigányság felemelkedésében.

 

evelet 7.oldal

 

 

Egy gondolat a “Nálunk járt az amerikai nagykövet

  1. Szia, ez egy hozzászólás.
    Egy hozzászólás törléséhez, egyszerűen csak be kell jelentkeznünk, és megtekinteni a bejegyzés hozzászólásait, ahol lehetőségünk van a hozzászólások törlésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .