Halloween, ahogy mi szeretjük

Töklámpásokat faragtunk Sara Swanson, amerikai önkéntesünk irányításával! Az eseményeket bemutató fotók előtt rövid összefoglaló e fontos angolszász ünnepről, Sara elbeszélése és a Wikipédia alapján:
A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.
Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe, a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. Ehhez a naphoz közel ünneplik a katolikus keresztények a Mindenszentek napját (november 1-jén) és protestánsokkal együtt a Halottak napját (november 2-án). A kereszténység elterjedésével az őskeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították az ősi szokások betiltása helyett. Így az egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum).
A belsejében mécsessel világító töklámpás lett az idők folyamán a Halloween legfontosabb kelléke, illetve tradicionális szimbóluma az Egyesült Államokban.
Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Cukrot vagy csínyt!” (a szinkronizált filmekben „Csokit, vagy csalunk!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra – hasonlóan a magyar betlehemezéskor elhangzó „ha nem adnak szalonnát, kifúrom a gerendát!” kiáltáshoz. Elméletileg az ajtónyitónak van lehetősége „csínyt”, azaz játékos fenyegetést választani, de ez nem jellemző gyakorlat. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában többnyire baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. Az egész angolszász világban partikat rendeznek mindenfelé, és sokan jelmezbe öltözve régi, babonás szokások felelevenítésével, bűvészkedéssel, társasjátékokkal múlatják az időt. Az amerikai ünnepen a gyermekek édességért háztól-házig körbejáró szokásának eredete az írországi óhazába nyúlik vissza, nagy valószínűséggel az ír, angol és skót bevándorlók vitték magukkal, és honosították meg az Egyesült Államokban.
Sokak szerint a pogány gyökerű, amerikai hátterű Halloween veszélyes kultusz meghonosításához vezethet, ám egy jó hangulatú kézműves foglalkozás, sok angol nyelvgyakorlással fűszerezve a kedves Saraval nekünk nagyon jól esett és kimondottan hasznunkra vált!

DSC_0447meersz DSC_0490meersz DSC_0497meersz DSC_0500meersz DSC_0507meersz DSC_0512meersz DSC_0518meersz DSC_0534meersz DSC_0553meersz DSC_0562meersz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .