Hagyomány és emlékezés a Ökumenikus Nyári Szabadegyetemen

Az emlékezés témáját járta körül 26. Ökumenikus Nyári Szabadegyetem (korábban: Nemzetközi Ökumenikus Szabadegyetem) a nyíregyházi Luther Márton Kollégiumban, az Evangélikus Roma Szakkollégium szervezésében.

Nyíregyháza – Mi köze az emlékezetnek a kiszámíthatatlan reakcióinkhoz? Hogyan lehet ma is hordható kiegészítőket készíteni ősi technikával? Hogyan viszonyul egymáshoz a népzene és a beat, a hagyomány és a kortárs kultúra? Ehhez hasonló izgalmas kérdésekre kaphattak választ a 26. Ökumenikus Nyári Szabadegyetem résztvevői.
Husztiné Hajdu Erika pszichológus, a Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanára szerdán tartott előadásában a memória, illetve az emlékezet szerepéről beszélt, elsősorban ezek határásról válaszútjainkra és életünk válságaira. Átfogó képet kaphattunk emlékezetünk működéséről és azt is megtudhattuk: ma már tudományos tény, hogy nem csak mi emlékezünk, hanem a sejtjeink is, az érzelmeink ugyanis sejt-szinten tárolódnak, ezért érezhetünk zsigeri reakciót egy-egy nehéz helyzetben.
Az idei legrangosabb vendég Balogh Kálmán cimbalomművész volt, aki hagyomány és emlékezés összefüggéseiről tartott csütörtökön délelőtt érdekes előadást. Megtudtuk például, hogy van olyan dallam, amelyet Törökországtól kezdve Magyarországig és az egész Közép-Európai régióig minden nemzet a magáénak tekint. Balogh Kálmán szerint „a zenei nevelés nem vér, sokkal inkább szoktatás kérdése” – ez látszik a táncházas mozgalom nem roma, zenész családjainak második generációjánál: a zene közegében nevelkedett gyerekek ugyanazokat a virtuóz fogásokat tudják, bőrszíntől függetlenül. Az előadást megelőző estén a neves cimbalomművész a szabadegyetem zenészeivel adott spontán, éppen ezért rendkívüli koncertet a Luther Márton Kollégium udvarán, melynek során népi dallamok, jazz-improvizáció és Beatles slágerek is terítékre kerültek a bográcsgulyás mellé.
A lelki elcsendesedésről a reggeli és esti áhítatok gondoskodtak, az előadásokat filmvetítés és kiscsoportos beszélgetés egészítette ki, a szabadidő hasznos eltöltéséről pedig közös bográcsozás és kirándulás, valamint a zenész és a kézműves foglalkozások gondoskodtak. A zenészek Uhrin Klára népzenész és Gavrucza-Nagy László gitártanár vezetésével Gryllus-Sumonyi zsoltárokat dolgoztak fel kortárs és népzenei hangszerelésben. Ezek a zsoltárok a rendezvény eredeti helyszínén, Tiszadobi Andrássy kastélyban megrendezett Nemzetközi Ökumenikus Táborban születtek, így illeszkednek az idei év emlékezésről szóló tematikájába. A kézművesek pedig Barkó Judit Réka vezetésével nemezelés technikáját sajátították el, melynek során saját kezűleg tapasztalhatták meg, hogyan lehet ősi technikával ma is hordható ékszereket és kiegészítőket készíteni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .