Gyülekezeti kerekasztal – Advent a Kertvárosban

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára látogatott 2014. december 7-én az Evangélikus Roma Szakkollégium Gyülekezeti kerekasztal című programjára, Nyíregyházára. A legizgalmasabb kérdés, amire a szakkollégisták választ vártak a helyettes államtitkártól az volt, hogy mi történik intézményükkel 2015 júliusa után, amikor is kitelik a TÁMOP-projekt finanszírozási ideje, vagyis megszűnik az Európai Unió támogatása.

advent_4_Mint Langerné Victor Katalin szavaiból kitűnt, ez a kérdés sokakat izgat mind a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat keretében, mind pedig az EMMI berkeiben, illetve azokban a roma értelmiségi körökben, ahol fontos kérdés a hazai cigányság sorsa, felemelkedése. Mint mondta, a szakkollégium olyan különleges forma, mely nehezen illeszkedik az intézményrendszerbe, ugyanakkor olyan befektetés a jövőbe, melynek megtérülésével kapcsolatban nem szabad türelmetlennek lenni. Az eredetileg óvónő végzettségű Langerné arra emlékeztetett, hogy a manapság teljesen természetes és elfogadott óvodáknak 30-40 évre volt szükségük, a cigány/roma szakkollégiumok négy év után máris jól állnak, kezdenek elfogadott intézmények lenni. Mivel a szegénységet soha nem lehet teljesen felszámolni, a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási tanulmányait segítő szakkollégiumokra hosszú távon is szükség lesz. Ennek módját, formáját tavaszig meg kell találni – szögezte le Langerné Victor Katalin, aki maga is választ, visszaigazolást várt a szakkollégistáktól arra, hogy milyen a szakkollégium elfogadottsága a kortársak, szaktársak, illetve a felsőoktatási intézmények körében. A beszélgetésből az tűnt ki, amit a társadalomtudományokkal foglalkozók már rég tudnak: akiknek elegendő ismeretük, pontos tudásuk van a magyarországi cigányok helyzetéről, azok rokonszenvvel, együttérzéssel tekintenek rájuk, a többiek pedig sok negatív elemet tartalmazó előítélettel. A vendég osztotta a szakkollégium vezetőjének, Molnár Erzsébet lelkipásztornak az aggodalmát, a szigorodó felvételi követelmények közepette vajon hogyan lesznek roma hallgatói a jövőben a hazai felsőoktatási intézményeknek…
A közösségi program keretében ezt követően kiállítás nyílt a néhai autodidakta festő, Nagyváti Pálalkotásaiból, akinek sokak által szeretett és tisztelt alakját, gondolatait videofilmen idézték vissza, az egykori kántorról, majd gyülekezeti felügyelőről utóda, Csengeri Tamás illetve a gyülekezet lelkésze,Laborczi Géza beszélt.
A nyíregyházi-kertvárosi gyülekezeti központ megélénkült a nap végén: adventi vásárt, csereberét rendeztek az egyházi intézmények klienseinek és munkatársainak kézműves termékeiből, felajánlásaiból. Standot állított az Evangélikus Roma Szakkollégiumon kívül a hajléktalanellátással foglalkozó Oltalom Szeretetszolgálat, illetve a Családok átmeneti otthona, valamint a Joób Olivér Szeretetintézmény is, valamint a gyülekezet tagjai, a baba-mama klub is tett felajánlásokat. Az adventi vásár bevételét a gyülekezet a rászorulók segítésére költi.

 

http://www.nyiregyhaza.hu/gyulekezeti-kerekasztal

advent_7_ kep_1 advent_1_ advent_2_ advent_3_ advent_5_ advent_6_ (1) advent_6_ advent_9_ (1) advent_10_

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .