„CSAK TÍZ ÉV MÚLVA NE EZ A DAL LEGYEN…”

Könyvbemutató és tanévnyitó az Evangélikus Roma Szakkollégiumban 

Az Evangélikus Roma Szakkollégium kiadványainak sorában megjelent a Szakkollégiumi Tudástár 4. tanulmánykötete – Hüse Lajos – Molnár Erzsébet: Fiatal felnőttek iskolai és társadalmi inklúziójának támogatása címmel. A könyv bemutatójára az ERSZK tanévnyitó ünnepségét megelőzően került sor 2017. szeptember 29-én 13.00 órától Nyíregyházán, a Széna téri Evangélikus Kistemplomban.

Az Evangélikus Roma Szakkollégium vállalt hivatása, hogy hozzájáruljon a roma/cigány, illetve hátrányos helyzetű hallgatók diplomaszerzéséhez, sőt, „a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató cigány értelmiségiek formálódásához”. Mint szellemi centrum, szakmai-tudományos műhely, feladatának tekinti azoknak a társadalmi problémáknak a vizsgálatát, a megoldás irányába mutató tudományos eredményeknek az összegyűjtését és prezentálását, melyek a kitűzött cél megvalósíthatóságát előmozdítják. Az Európai Unió 2013 februárjától a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, majd 2016 februárjától az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program részeként biztosít támogatást a projekthez, melynek szerves része a Tudástár-sorozat, illetve a mögötte lévő tudományos kutató és összegző munka.

A most megjelent kötet a társadalmi kirekesztés és befogadás különböző aspektusait, a felsőoktatási intézmények belső világának szociológiai viszonyait, pedagógiai módszereit elemzi. Élesen rávilágít azokra a társadalmi folyamatokra, a szociológia által feltárt összefüggésekre, melyek a kirekesztés mögött húzódnak meg, s melyek egyébként tovább bonyolítják a felsőoktatás konvencióktól béklyózott világát. A még mindig alulreprezentált hallgatói csoportok, a nem-tradicionális egyetemisták, vagyis a hátrányos helyzetű, sztereotípiákkal és előítélekkel körülbástyázott fiatalok sikeressége vagy kudarca ebből az aspektusból szemlélve már nem „egyéni szociális probléma”, illetve nem egyszerűen azon dől el, hogy akarnak-e eléggé…
A kötet kitér a „minden nehézség ellenére boldoguló” roma fiatalok, azaz – a tudomány nyelvén – a reziliensek sajátos helyzetére, a velük foglalkozó tutorok, mentorok, témavezetők lehetőségeire. A szerzők a Debreceni Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem tanárai, a kiadvány az Evangélikus Roma Szakkollégium pedagógiai programjának részét képezi, mint az inklúziós törekvéseket támogató szakmai melléklet.

A Szakkollégiumi Tudástár eddig megjelent kötetei:
Hüse Lajos: Roma tanulók iskolai attitűdjeit befolyásoló tényezők (2015)
Hüse Lajos – Pénzes Marianna: Egészség, telepi körülmények között (2015)
Hüse – Szoboszlai – Gurály: Egy falukutatás fókuszában: a gyermekszegénység (2015)
valamint:
Hüse Lajos – Kerülő Judit: Roma-társadalomismereti Szöveggyűjtemény (2014)

A Tudástár 4. kötetét egyébként a tanévnyitó résztvevői – a szakkollégistákon és a velük foglalkozó szakembereken kívül a helyi gyülekezetek és evangélikus intézmények lépviselői is – megkapták. Előtte azonban Laborczi Géza lelkész, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, valamint az Evangélikus Roma Szakkollégium igazgatótanácsának elnöke igei köszöntőjében az Úr első kérdését idézte meg hallgatóságának: Hol vagy (ember, azaz Ádám)? Az egykori táncdallal és Ady Endre versével is illusztrált kérdésre fontos, hogy tudjunk jól válaszolni – a tudás, a hit és a szeretet alapján. Molnár Erzsébet intézményvezető tanévnyitó beszédét követően a szakkollégisták énekszolgálata következett, az alkalomra Cseh Tamás – Bereményi Géza egyik szerzeményét dolgozták át az Ando Drom együttes nyomdokain lépdelve: a roma dallamokkal fűszerezett dal refrénje így súlyos többletjelentést kapott. „Csak tíz év múlva ne ez a dal legyen…”

A roma szakkollégisták számára ezzel meg is kezdődött a munka: a tanév első szakmai műhelyét az ÉLIM Szeretetintézményben, a fogyatékosság tanulmányozásával töltötték a fiatalok, ezzel is bővítve az inklúzió, a befogadás fogalmát. Nem csak az értelmi fogyatékosokról gondoskodó intézmény munkáját, hanem a fogyatékosságok különböző formáit, egészségügyi, genetikai hátterét, az érintett emberek szociális ellátó rendszerét is bemutatta Sipos Ilona intézményvezető, valamint munkatársai, Sándorné Hargita Edit és Belméné Gebei Edit. Hogy mit tehet az egyes ember annak érdekében, hogy legalább a kockázatok egy részét kiiktatva egészséges utódra legyen esélye, arról a gyermekneurológus, dr. Csüllög Zsuzsanna beszélgetett a fiatalokkal. Ezt követően az Élim lakóinak egy részét cukrászdába, játszótérre vitték a szakkollégisták.

Vasárnap Vajdabokorba, a Kertvárosi Gyülekezet aratási hálaadására és a gyülekezet megalakulásának 25. évfordulójáról megemlékező gyülekezeti napra voltak hivatalosak a roma szakkollégisták.

Tanévnyitó rendezvényeinkről a média is beszámolt:

evangelikus.hu

Kelet-Magyarország

Kölcsey TV

szon.hu

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .