Bevonótábor 2016

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZASajátos módszert választott az ERSZK a 2016/17-es tanév első félévi felvételi eljárására. A megalapozottabb döntés érdekében bevonótábort rendeztünk minden jelentkező részvételével. 2016. augusztus 26-28-án Olcsván, az evangélikus egyház Családkohéziós Központjában közösségi programok sorába ágyazva hallgatta meg az aspiránsokat a felvételi bizottság.
A meghirdetett határidőig 34-en küldték be pályázati anyagukat. Ketten közülük nem feleltek meg az ERSZK felvételi szabályainak, így 32-en kaptak meghívást Olcsvára. Pénteken kis késlekedéssel, de teljes létszámmal indultunk el a Nyíregyházi Egyetem parkolójából, Vásárosnaményban egy rövid ebéd erejéig időztünk és magasan járt a nap, amikor megtörtént az olcsvai bevonulás…

 

A faluban tett séta alkalmával Laborczi Géza a KRSZH elnöke, evangélikus lelkész volt az idegenvezetőnk, történelmi és helytörténeti érdekességekkel ismerkedve tettük tiszteletünket gróf Károlyi Sándor mellszobránál, megnéztük egykori kastélya helyét és a vadregényes Kraszna holtágát. A délután további részét ismerkedéssel töltöttük: páros, kis- és nagy csoportos feladatok sokaságával aktivizálta a társaságot Gurály Edina projektvezető. Verset írtunk, rappeltünk, énekeltünk, szavaltunk és máris terített sörpadok vártak ránk a tűzrakónál, következhetett az estébe nyúló szalonnasütés. A nap örömzenéléssel ért véget, két gitár, a „fél Ham ko ham együttes” (az autentikus cigányzenét játszó négytagú hodászi bandából ketten jöttek el felvételizni hozzánk), és alkalmi ritmushangszerek gondoskodtak a jó hangulatról.

Szombaton az áhítatot követően Molnár Erzsébet intézményvezető ismertette a menetrendet. Előbb az új jelentkezők, majd a korábbi szakkollégisták meghallgatására kerített sort a felvételi bizottság, közben a többiek a teraszon és az udvaron vettek részt újabb játékokban. Aki nem fáradt bele a felvételi beszélgetés izgalmaiba, a délutáni hőségben gyalogtúrára indulhatott a Túrhoz, majd felállítottuk saját fekvőtámasz-rekordunkat. Ezen az estén sem maradhatott el a közös éneklés – a különböző felekezetekből érkezett fiatalok közös dalkincse tovább gazdagodott, hogy végül néhány vérpezsdítő roma talpalávalóval térjünk aztán nyugovóra.

Hogy ki nyert felvételt az Evangélikus Roma Szakkollégiumba, az csak vasárnap délelőtt derült ki. Reméljük, hogy az az öt pályázó, aki helyhiány miatt most nem lehet tagja szakkollégiumunknak, elfogadja a „pártoló tagságra” vonatkozó meghívást. Bár az idegen nyelvi képzésben nem vehetnek részt és ösztöndíjat nem folyósíthatunk számukra, programjainkra, tematikus hétvégéinkre meghívást kaptak. A régi hallgatók közül tizenöten folytatják tanulmányaikat szakkollégistaként, tizenketten pedig újak. Tizennégyen a Nyíregyházi Egyetem hallgatói, tizenketten a Debreceni Egyetemen tanulnak, egy szakkollégista pedig a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán hittanári szakon kezdi meg tanulmányait. A szakkollégisták között hat tanító, három ápoló, két-két szociálpedagógus, védőnő, szociális munkás, illetve kisgyermeknevelő, továbbá tanár, képi ábrázolás, sportszervező, szülésznő, mentőtiszt, egészségügyi ügyvitelszervező, mérnök, jogász és szociológia szakos hallgató van. Az ERSZK-ban 10 lány és 17 fiú nyert felvételt, az első évfolyamot kezdik közülük tizenegyen, és egy szakkollégistánk tanul mesterképzésben.

 

« A 2 »

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .