„Az élet értelme – Egyetemisták és fiatal felnőttek hétvégéje”

KONFERENCIA BESZÁMOLÓ

Balatonszárszón, a festői környezetben épült Andorka Rudolf Konferenciaközpont adott otthont annak a háromnapos rendezvénynek, amin közel 60 egyetemista és fiatal felnőtt társammal vettünk részt. Ami a résztvevő diákokat illeti, nagyon vegyes összetételű társaság jött létre, többek között volt teológus, szociálismunka, mérnök, szülésznő, ápoló, stb. szakos hallgatók.
infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_esza

Nyolcad magammal indultunk neki az útnak, ami kicsit hosszú volt, de hála Istennek nagyon nyugodt is. A résztvevők közül a mi csapatunk érkezett meg legelsőnek a helyszínre. A szállásra történő becheckolás után egyből a Balaton partnak vettük az irányt, ami szerencsére a konferenciaközpont szomszédságában volt. Enyhe szél fújt, és a lassan hullámzó Balaton, a part közelében úszkáló hattyúkkal nagyon idilli képet nyújtott. Időközben kisebb- nagyobb csapatokban folyamatosan érkezett a többi résztvevő is.

14433109_1243055552392029_160839263806750164_nDélután Molnár Lilla és Szlaukó Orsolya fiatal lelkésznők köszöntötték az összegyűlt résztvevőket, a program áhítattal folytatódott. Ezt követően csoportokba rendeződtünk, és egymás megismerését elősegítő játékokban, feladatokban vettünk részt. Amikor már mindenki kellően elfáradt és megéhezett, közös vacsorán vettünk részt. Az étel elfogyasztása után tovább folytatódtak a korábban félbehagyott játékok egészen a jól megérdemelt alvásig.
A szombati nap folyamán több nagyszerű előadó előadásán is részt vettünk, mint pl. Bogdányi Mária győri egyetemi lelkész, vagy Pángyánszky Ágnes, az Evangélikus Hittudományi Egyetem otthonlelkésze. Személy szerint nekem a Csáky- Pallavicini Zsófia szakpszichológus által tartott előadás tetszett a legjobban, ahol az élet értelmét boncolgattuk.
Az előadások és az ebéd után meglátogattuk a helyi József Attila Múzeumot, ahol egy izgalmas, és nagyon interaktív tárlat várt minket. Egy órás pihenő után mindenki, a maga áltál kiválasztott workshopokon folytatta a programot. Én, elsőnek a párkapcsolati beszélgetésen, majd ezután a teológiai diskurzuson vettem részt. Mindenki szabadon feltehette az őt foglalkoztató kérdéseit. Mind a két társalgás nagyon hasznos volt, számos új, hasznos információval és gondolatébresztő elképzeléssel gazdagodtam.
Az esti áhítat és a vacsora után minden csoportnak elő kellett adnia a délelőtt kisorsolt bibliai történetet. A mi csapatunk a Tékozló fiú példabeszédét kapta kézhez, amibe –az egyszerűség kedvéért- olyan mai fogalmakat is bele kellett vennünk, mint például: grillcsirke, applikáció, trolibusz, stb. Véleményem szerint, annak ellenére, hogy napközben csak minimális időnk volt megbeszélni az előadás részleteit, nagyon jó, és felettébb szórakoztató színdarabot mutattunk be, a közönség visszajelzéséből ítélve nekik is nagyon tetszhetett. Társasjátékokkal, és közös beszélgetésekkel zárult a nap.

14370089_1043384505781472_3915096987476437931_nA vasárnap rendhagyó záró istentisztelettel kezdődött, Asztalos Richárd és Gombkötő Beáta egyetemi lelkészek szolgálatával, ahol a liturgikus részen kívül, mind a ketten személyes élményeikkel, tapasztalataikkal teletűzdelve meséltek az élet apró csodáiról. Ezek után, egy közös beszélgetésen mindenki elmondhatta, hogy milyen benyomásokat, tapasztalatokat szerzett a hétvége folyamán. A szervezők megköszönték a részvételünket, és szeretettel meghívtak minket a 2017 márciusában megrendezésre kerülő folytatásra, hogy komolyan gondolták, az abból is látszik, hogy javaslatokat kértek a következő alkalom témájára, programjaira. Az ebéd elfogyasztása után mindenki lassan nekikezdett a szállásról történő kicheckolásnak, majd a búcsúzkodást követően nekivágtunk a hazavezető útnak.
Személyes véleményem szerint nagyon hasznos és eseménydús volt a hétvége, izgalmas volt új, vagy eddig kevésbé ismert embereket még jobban megismerni. Köszönöm, hogy ott lehettünk! 🙂

                                                                                                                                                                                   Orgován Gergő

 

14469616_1103352549746398_4704974209504208762_nTúró Vanda:

Ref-rím

 Áció-Káció Reforáció
Hogy mondod?! Templomba járni jó?!
Hát engem csak a gondolat is felkavar,
Elmondom, mi zavar.
Belépek, a templomban rögtön felveszem a legjobb képem,
Dehogy zavar, hogy nincs véleményem!
A Bibliámat erősen fogom és vigyázok nagyon,
Julika néni helyét el nem foglalom.
Csak ülök a padon és hallgatom, hogy
A pokolban rossz nagyon!
A fejemben meg csak egy dolog jár,
A cigi a zsebemben a végére jár.
A szószékről csak azt hallom, mit nem lehet
Őszintén… pardon, de nyomaszt ez a környezet.
A lényeg itt is a pozíció, a püspök mellett ülni jó.
A megváltás a szentek baja, émelyít a cukros tea.
Mi késztet mégis maradásra? Erőt ad a lázadásra.
Kiskoromban minden vasárnap vitt templomba a mutter,
Nem hiába szenvedett 500 éve Luther.
És van még egy pár jófej lelkész.
Nem bánod meg, ha egyhez elmész.
Vízből-Bor, Luther-Sör, Pál-inka,
Nyugalom, nem lesz baj, Jézus is ezt itta.
Hozzászólni, álmodni, énekelni, táncol
Isten országára
Keményen rászokni

 ( Balatonszárszó 2016.09.25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .