A munka világa – szakmai hétvége

 

A pályaválasztás, életpályatervezés, karrierépítés, a munkavállalás, munkaerőpiac rejtelmeit taglalta az ERSZK márciusi szakmai hétvégéje.

 

 


Péntek délutánra gyárlátogatást terveztünk, a megfelelő termelő üzem megtalálása és megszervezése nem bizonyult egyszerűnek. Szívünk vágya a Lego lett volna, de mint kiderült, oda legalább egy évvel ezelőtt kellett volna bejelentkezni… Hogy korszerű technológiát, gyártásszervezést lássunk, megismerjük az ipari termelés világát, végül is a Color Packot kerestük fel. Koleszár Ildikó a HR-ről, Kubinyi Ildikó pedig a termelésről mondta el a legfontosabbakat. A papíralapú csomagolóanyagok gyártása mellett magazinok, könyvek és egyedi reklámanyagok készítésére specializálódott cég a maga területén világszínvonalú szolgáltatást nyújt, de ez nem minden szakkollégistának volt váratlan élmény. Mint kiderült, akadt, aki épp a Color Packhoz járt diákmunkára, mikor muszáj volt dolgoznia a tanulás mellett.

Aztán elméleti síkon folytattuk. Gáva Tiborné, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának munkatársa először a munka szó jelentésére hívta fel a figyelmet, a szláv eredeti szerint ugyan kín, gyötrelem, szenvedés, erőfeszítés, vesződség, de a modern ember életében az anyagi jólét, a választott életforma finanszírozásának alapja, a társadalmi helyzet meghatározója, sőt az önértékelés, az identitás egyik összetevője is. Jó választás esetén az öröm forrása, az ember boldogságának záloga. A hallgatókkal folyamatos párbeszédet folytatva az előadó kitért a munkajog alapvető kérdéseire, az álláskeresés viszontagságaira, a felvételi eljárás technikai tudnivalóira, majd a munka megtartásának fortélyaira.
A márciusi szakmai műhelymunkát tréninggel folytattuk, de az intézmény vezetőjének jeruzsálemi élménybeszámolójára is szántunk időt. Húsvéthoz és a Passió előadásaihoz közeledve érdekes adalékokat tudhattak meg a fiatalok az eredeti helyszínről, elősegítve az érzelmi azonosulást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .