,,A közöny olyan, mint a homok, nem érdekes”

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatóival, a kertvárosi gyülekezet tagjaival és tanárainkkal közösen lengyelországi kiránduláson vehettünk részt. Úti célunk fontos állomásai többek között a leghírhedtebb koncentrációs táborok: Auschwitz és Birkenau volt.

kep_1

,,A közöny olyan, mint a homok, nem érdekes. Az embertelenségben nem rejtőzik semmilyen talány, nincs mit megmagyarázni rajta. (…) Sorsunk titka, hogy ki lesz a megpróbáltatás órájában szent. (…) A tudás: védőoltás. A gyűlölet és a közöny: betegség. A szeretet és az empátia: egészség. Mindannyian választunk.”
A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatóival, a kertvárosi gyülekezet tagjaival és tanárainkkal közösen lengyelországi kiránduláson vehettünk részt. Úti célunk fontos állomásai többek között a leghírhedtebb koncentrációs táborok: Auschwitz és Birkenau volt. 2014 – a magyar holokauszt emlékéve is egyben, ezért fontosnak tartottuk, hogy a magyar zsidóság és cigányság deportálásának 70. évfordulójáról megemlékezzünk.
„Arbeit macht frei!” A munka szabaddá tesz. Ez a felirat fogadta az Auschwitzba érkező politikai foglyokat, zsidókat és cigányokat. Ez a felirat egyik fontos jelképévé vált a nácik által elkövetett szörnyűségeknek. Szörnyű érzés volt belegondolni, hogy mi is történhetett akkor! Általában a táborparancsnok „köszöntője” tudatosította a deportált foglyokban azt a tényt, hogy innen egyetlen út jelenti a szabadulást. Ez pedig nem a feliratban említett munka volt, hanem a krematórium kéménye.
Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt, amely az Endlösung megvalósítását szolgálta, azaz a magukat árja fajnak tartott nácik a zsidók végleges megsemmisítésével kívántak életteret biztosítani maguknak. Körülbelül 1,1 millió embert öltek meg itt, akiknek 90%-a zsidó volt és 23.000 cigány is itt vesztette életét kivégzések, orvosi kísérletek, kényszermunka, éhínség vagy betegség által. Egyszerűen szörnyűséges volt látni, hogy mennyire megalázták az embereket! A több tonna haj láttán összeszorul az ember gyomra. Azon a folyosón végig menni, ahol több száz fogoly képe látható, és lehetetlen eldönteni, hogy ki a férfi és ki a nő, mert a nők is olyannyira meglettek fosztva a nőiességüktől, hogy felismerhetetlenné váltak… Borzasztó volt. A krematórium nyomasztó légköre olyan szörnyű érzést kelt még 70 év után is, hogy a szavak helyett a könnyek beszélnek. Szinte mindentől megfosztották őket. Véleményem szerint, aki ide ellátogat, átértékelődik benne az élet fogalma. Ez a hely örök emléket állít az emberiség eddigi legsötétebb korszakának. Emlékeztessen minden embert arra, hogy ilyen cselekedetet nem szabad még egyszer megengednünk, hiszen mindenkinek joga van az élethez. Legyen az akár zsidó, akár cigány…
Természetesen a megemlékezés mellett igyekeztünk kikapcsolódni is. Csütörtökön, a kirándulás első napján látogatást tettünk Lengyelország egyik sóbányájába. A világ egyik legrégebbi kősó bányája Wieliczka, egy Krakkó melletti kisváros alatt található. A bánya jelenleg múzeum, több száz kilométeres barlanghálózatának ugyan csak egy részét jártuk be, mégis hihetetlen élményekkel gazdagodhattunk, hiszen a föld alatt volt kiépítve egy olyan varázslatos világ, amit el sem tudtunk eddig képzelni. Elbűvölt minket Szent Kinga kápolnája, melyet „földalatti templomnak” is neveznek. Ebben a kis kápolnában néhány fantasztikus tehetséggel megáldott faragóművésznek köszönhetően testet öltött II. János Pál, Szűz Mária.
Krakkóban az ember nem unatkozhat! Tele van olyan látnivalókkal, épületekkel, templomokkal, melyeket mi is megcsodálhattunk. A Wawel dombon található a királyi kastély és a székesegyház. Megemlékezéssel és koszorúzással egybekötve tiszteletünket tettük a székesegyházon belül a Báthory kápolnában. Próbálkozhattunk puszta kézzel megkongatni a székesegyház 2,5 méter átmérőjű 11 tonnás harangját, a Zsigmond-harangot, több kevesebb sikerrel.
Szombaton, reggeli után Zakopaneba, a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városába látogattunk el. Siklóval felmentünk a Gubalówkára, ahol meseszép tájra tekinthettünk. A bazárokban fellelhető sokszínű áruknak, illetve a lengyel sajt illatának egyszerűen nem lehetett ellenállni.

Horváth Ida

 

dsc_1323_ dsc_1089_ dsc_1101_ dsc_1149_ dsc_1201_ dsc_1239_ dsc_1262_1_

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .