Második alkalommal rendezték meg a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos focitornáját. A címvédő debreceniek mellett budapesti, nyíregyházi, szegedi, miskolci hallgatók csaptak össze. A megnyitó beszédet a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Bölcskei Gusztáv tartotta majd végezte el a kezdőrúgást.

 

DSC_0749   A Kossuth gimnáziumban az öt roma        szakkollégium hét csapatot állított ki,      ebből két leánycsapatot, de kifutott a        pályára egy lelkészekből álló együttes      is. A torna a Debreceni Református          Egyházkerület lelkészeinek illetve a          Szegedi Keresztény Roma                          Szakkollégium  csapatának párharcával vette kezdetét, amely a lelkészek    magabiztos győzelmével ért véget. Mi,  nyíregyháziak izgatottan vártuk, hogy  következzen a nyíregyházi és a szegedi  lányok közötti összecsapás, melyen  szakkollégista-társaim 4:0 arányban  diadalmaskodtak. Különösen jeleskedett Horváth Ida és Kanálos Adrienn a 2-2 góllal! Kitartóan szurkoltunk a lányoknak, nagyon büszkék vagyunk rájuk, akik a tornára való ráhangolódás jegyében molinót festettek, s a frissiben beszerzett pólókat is előkészítették a tornára Szabó Zsani vezetésével. Mi, fiúk, ebből az első győzelemből erőt merítve kezdtük el a tornát a szegedi hallgatókkal!

Pedig a mérkőzés előtt nem igazán hittünk a győzelemben. Úgy álltunk fel, hogy élvezzük a játékot, és ne szenvedjünk csúfos vereséget! Ám a végén sima 4:1 arányú sikernek örülhettünk. Ezen a mérkőzésen egy félidőt játszva 1 góllal sikerült kivennem a részem a győzelemből, ahogyan Oláh Robinak is, ám Jéri Jancsi kétszer talált a hálóba. Büszke vagyok minden egyes csapattársamra, sportszerűen és szervezetten futballoztunk. Nagyon nagy lökést adott számunkra a lelátóról érkező buzdítás! Következő mérkőzésünkön a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium ellen már úgy léptünk a pályára, hogy csakis a győzelem motivált bennünket. Ezen a mérkőzésen már jobban megizzadtunk, de ismételten nyertünk, ezúttal 4:2 arányban!  Jéri Jancsi és Kedves Béci 1-1 gólt lőtt, a magam részéről egy félidőt játszva 2 góllal járultam hozzá csapatom sikeréhez.

A döntő összecsapást a házigazda, egyben címvédő debreceni református szakkollégistákkal való találkozás jelentette. Nehezen indult a mérkőzés, a debreceni védők fala szinte áttörhetetlennek tűnt, ráadásul egy gólos hátrányba is kerültünk. A folytatásban egy nekünk szabályosnak tűnt gólt nem ítélt meg részünkre a bíró! Ez tovább nehezítette a dolgunkat! Egy remek passzt követően azonban az első félidő hajrájában sikerült kiegyenlítenem, majd Jéri Jancsi góljával már a vezetést is átvettük. Én cserét kértem, hogy játékostársam is pályára léphessen, és kis pihenőhöz jussak. Jancsi közben újabb gólt szerzett, ezzel már kétgólos előnyre tettünk szert. Mint minden mérkőzésen, nem tudtuk elkerülni az incidenseket, a bíró úgy határozott, hogy mindkét csapat játékosát a kispadra száműzi. A debreceniek szintén sorra alakították ki a helyzeteiket, de a kiválóan védő kapusunk, és védőink mindig jó helyen voltak! Illetve mégsem, mert újból kaptunk egy gólt a hazaiaktól, az előnyünk egy gólra fogyatkozott, ekkor ismét a pályára léptem. A véghajrában kitűnő passzt kaptam, és azt egy szépségdíjas mozdulattal az alapvonaltól pár lépésre a kapu jobb felső sarkába bombáztam. Csak szerényen… Újabb 4:2 arányú győzelmet könyvelhettünk el (az összesítésben 12-5) és így megnyertük a II. KRSZH Focikupát!

Már csak a díjátadó volt hátra, ahol Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök záró gondolataival ért véget a torna. Az ERSZK győzelmének köszönhetően a következő focikupát mi rendezhetjük Nyíregyházán.

A siker kulcsa az volt, hogy fontosnak éreztük: a lelátón helyet foglaló lelkes szurkolókat szórakoztassuk a játékunkkal. Végig sportszerűen, higgadtan játszottunk, alázattal vettük az akadályokat! Összességében nagyon jól éreztük magunkat, és ha spirituális nézőpont szerint értékelem a döntőt, akkor úgy diadalmaskodtunk a debreceniek felett, mint ahogyan Dávid is legyőzte Góliátot!

„Egy csapatjátékban nagyon fontos az, hogy számíthassak arra, aki előttem, mellettem van, akkor is, ha nem lát engem. Azt hiszem, ez lehet az üzenete ennek a napnak, hogy számíthatnak egymásra a romák és a nem romák” – nyilatkozta Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Néha tényleg úgy tűnik, az élet egy nagy futballpálya!

Végső sorrend:

  1. Evangélikus Roma Szakkollégium, Nyíregyháza
  2. Wáli István Református Cigány Szakkollégium, Debrecen
  3. Görögkatolikus Cigány Suakkollégium, Miskolc
  4. Keresztény Roma Szakkollégium, Szeged
  5. Jezsuita Roma Kollégium és Szakkollégium, Budapest

Nyíregyháza, 2014.02.24

Posváncz József csatár 🙂

dsc_0570_ dsc_0565_

dsc_0552_ krszh_foci_2014_07

dsc_0578_ DSC_0731